Jüri Laurson: elektripaigaldised talveks korda

Jüri Laurson
, volitatud elektriinsener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Pm

Vaatamata viimasel ajal meedias antavatele elektriohutusalastele soovitustele juhtub Eestis elektrist tingitud õnnetusi uskumatult palju. Õnnetusjuhtumite analüüsimisel selgub, et tarbija ja Elektrilevi OÜ elektripaigaldised vajavad õigeaegset hooldamist ja remonti, sest vastasel korral võivad elektririkked ohustada inimese tervist, vara ja keskkonda.


Päästeameti andmetel süttis eelmisel aastal 35 hoonet elektriseadmete vale kasutamise tõttu, 130 hoonet elektriseadmete rikete tõttu ja 182 hoonet rikete tõttu elektrijuhtmetes. Need on õnnetusjuhtumid, mille põhjus on olnud võimalik pärast põlengut kindlaks määrata, kuid palju on ka selliseid tuleõnnetusi, mille põhjust hiljem pole enam võimalik kindlaks teha.


Enamikku neist õnnetustest oleks saanud kindlasti ära hoida, kui hoonete omanikud ja Elektrilevi OÜ oleksid järginud elektriohutusseaduse nõudeid ja oma hallatavaid elektripaigaldisi hooldanud.
Elektriohutusseadus paneb vastutuse elektripaigaldise korrasoleku eest omanikule.

Sageli inimesed ei hooma, et alates liitumispunktist algab tema elektripaigaldis, mille korrashoiu ja häirete eest ta ise vastutab. Liitumispunkti asukoht on igale tarbijale fikseeritud võrgu- ja elektrilepingus või võrguühenduse fikseerimise kokkuleppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles