Vanglatöötajad Michali vastu kohtus

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Liis Treimann / Postimees


Murru vangla 25 ametnikku on saatnud avalduse Tallinna halduskohtusse, kuna uuest avaliku teenistuse seadusest tuleneva vaakumi tõttu ootab neid selle aasta lõpus, kui vangla suletakse, loodetud kümne kuu asemel vaid ühe kuu koondamistasu.


Teisest Eesti otsast Murru vanglasse tööle käiv 60ndates vanglaametnik on stressirohket tööd teinud kaugelt üle kümne aasta. Oma kulu ja kirjadega on ta sõitnud aastaid ligi 200 kilomeetrit kodust tööle, viimasel aastal on pikka sõitu leevendanud teadmine, et Murru vangla sulgemise järel ootab teda detsembris ees kümne kuu koondamistasu.

«Meid on aasta aega moositud jätkama, nimetatud meid kõige paremateks ja pikemaaegseteks töötajateks, et peaksime ikka vangla sulgemiseni vastu ja läheksime üle tööle Harku vanglasse,» rääkis mees, kes vanglateenistuses enam jätkata ei soovi. Ta pole ainus. Tööst kõrini ja viha ebaõiglaselt nadi lõpplahenduse suhtes on umbes 30–40 mehel.

«Õigustatud ootus korralikule koondamistasule on aidanud vastu pidada, kuid nüüd saaksime õigusvaakumi tõttu vaid ühe kuu palga,» ütles ta.

Üheksakuine «auk»
Esmaspäeval jõudis justiitsministeeriumisse ka Riigi ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu kiri, milles ametiühingu liikmeks olevad vanglaametnikud paluvad abi olukorra lahendamisel, mis on tekkinud seoses avaliku teenistuse seaduse (ATS) ja vangistusseaduse muutmisega.

Nimelt on eelmainitud seaduste muutmisega tekkinud olukord, et peaaegu üheksa kuud kehtib vanglaametnikele koondamise tõttu teenistusest vabastamisel hüvitise maksmisel erikord.
Probleem seisneb selles, et kuni tuleva aasta 1. aprillini, mil ATS täismahus kehtima hakkab, makstakse vanglaametnikele koondamishüvitisi ATSi alusel ja pärast seda vangistusseaduse alusel.

Kuni selle aasta 16. juulini kehtinud ATSi § 131 järgi sõltus vanglaametnikele teenistusest vabastamisel ametiasutuse likvideerimise või ametniku koondamise tõttu makstava hüvitise suurus avaliku teenistuse staažist (alates kahe kuu ametipalgast kuni kümne kuu ametipalgani).

Uues ATSis on aga lõik: «Teenistusest vabastamisel ametiasutuse likvideerimise või ametniku koondamise tõttu makstakse ametnikule hüvitist tema ühe kuu keskmise palga ulatuses.» Ehk Murru vangla koondatavad ametnikud jäävad just selle ühe kuu koondamistasu vaakumisse.

Minister lubab lahendust
«Kuna ATSi teisel lugemisel tehtud muudatusettepaneku selgituse kohaselt on valitsuse eesmärgiks säilitada vanglaametnikele koondamishüvitised, mis kehtisid enne ATSi muutmist, siis ei tohiks seaduste muutmise tõttu tekkida ajavahemikku, millal osasid vanglaametnikke koheldakse võrreldes teistega erinevalt,» kirjutas ametiühingu juht Kalle Liivamägi Mi­chalile.

«Praegu aga on tekkinud olukord, et ainult ajavahemikul 16.07.2012 – 01.04.2013 koondamise tõttu teenistusest vabastatud vanglaametnikele on kohustus maksa hüvitist ühe kuu keskmise palga ulatuses,» nentis Liivamägi.

Justiitsminister Kristen Michal tõdes, et Murru laager-tüüpi vangla sulgemine on juba aastaid teadaolev reaalsus. Tema sõnul pakutakse kõigepealt vanglaametnikele tööd, et oleks võimalus oma erialal edasi töötada, aga kui inimene siiski uut tööd ei soovi, on tal võimalik valida koondamine. «Otsime sellise lahenduse, et keegi meie vanglaametnikest ei kaota rahaliselt seaduse üleminekuaja tõttu,» lubas Michal.

Minister tunnistas, et uue seadusega on koondamisrahade vaakum tekkinud. «Üleminekust tekkiv küsimus ametnike poolt on mõistetav, kuna uus seadus, mis tagab vanglaametnikele politseiga võrreldavad koondamismäärad, jõustub 1. aprillist, aga vahepeal on koondamishüvitiste määr madalam,» tõdes ta.

«Igal juhul leiame lahenduse, et vanglaametnikud saavad tööd, või kui valivad koondamise, ei kaota nad rahaliselt võrreldes uue avaliku teenistuse seadusega,» lubas justiitsminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles