Laar tunnustas Imbi Paju ja Sofi Oksaneni algatust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Nõukogude lugu»: nagu tõestavad poliitilised plakatid, oli Stalini Venemaa ja Hitleri Saksamaa vahel tähelepanuväärseid sarnasusi.
«Nõukogude lugu»: nagu tõestavad poliitilised plakatid, oli Stalini Venemaa ja Hitleri Saksamaa vahel tähelepanuväärseid sarnasusi. Foto: Kaader filmist

«Kaks tubli naist - Imbi Paju ja Sofi Oksanen - on Helsingis organiseerinud 1949. aasta märtsiküüditamise tähtpäevale pühendatud seminari, millel näidatakse dokumentaalfilme kommunismi ajaloost ning esitletakse kogumikku «Kõige taga oli hirm», kirjeldas Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar.

«See igati kena ettevõtmine on tekitanud raevupuhangu Vene võimuparteis, mille kolleegiumi liige Irina Jarovaja on ürituse karmide sõnadega hukka mõistnud,» kirjutas Laar oma ajaveebis.

«Eriti häirib Jarovajat seminaril näidatav dokumentaalfilm «The Soviet story», mis pidavat rahvaid üksteise vastu üles ässitama. Jarovaja sõnul ülistatakse selles dokumentaalfilmis «fašistide eestlastest käsilasi, kes tapsid Hatõnis ja põletasid Pihkvamaal külasid»,» vahendas Laar.

«On lausa muljetavaldav, kui palju valesid võib ühte lausesse panna. Esiteks ei tapnud eestlased kedagi Hatõnis ja teiseks pole ei sellest konkreetsest kuriteost ega millestki sarnasestki filmis juttu. Selles ei süüdistata kuidagi ka Vene rahvast - jutt on sellest, et kommunism ja natsism on väga sarnased ning et mõlemad tuleb ühel kombel hukka mõista,» kirjutas Laar.

«Balti riikidest pole nimetatud filmis muuseas üldse palju juttu - kommunismist ja natsismist aga küll. Nii jääb mulje, et Jarovaja pole ise nimetatud filmi näinudki. Selle vastu aitab vaid üks rohi - nimelt seda filmi vaadata,» soovitas endine peaminister.

«Pealegi on nüüd võimalused selleks ka avaramad, sest «The Soviet Story» DVD saabub kohe müügile. Huvilistel pöörduda aadressil www.sovietstory.com - soovitan soojalt, on hea film. Imbile ja Sofile aga palju jõudu - sellist sõimu vaadates olete igal juhul õigel teel!» rõhutas Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles