Taksoreidil tabati juhtimisõiguseta taksojuht

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei ja maksuameti ühisreid taksode kontrollimiseks.
Politsei ja maksuameti ühisreid taksode kontrollimiseks. Foto: Artur Sadovski

Eelmise laupäeva öösel toimunud politsei, Tallinna transpordiameti ning maksu- ja tolliameti (MTA) ühisreidi käigus tabati üks juhtimisõiguseta taksojuht ning kolm valesti tulu deklareerinud sohvrit.


Tegemist oli esimese taolise ühisreidiga, mille eesmärgiks oli korrastada pealinna taksoturgu, mõjutada taksoveoteenust osutavate isikute maksukäitumist ning aidata kaasa ausa konkurentsi tagamisele taksonduses, teatas MTA pressiesindaja Annely Erm.

Reid viidi läbi üheaegselt kolmes kesklinna taksopeatuses: Sõpruse kino ees, hotell Olümpia ees ja Eesti Draamateatri kõrval, kus kontrolliti järjest kõiki taksosid. Kokku vaadati põhjalikult üle 48 taksot.

Politsei kontrollis taksode tehnoseisundit ning taksojuhtide sõidudokumente, transpordiamet kontrollis sõidukaarte, logosid, taksomeetreid ja plafoone. «Autode tehnoseisundile politseil tõsiseid etteheiteid ei olnud, küll aga polnud ühel taksojuhil juhtimisõigust, mis on eriti taunitav rikkumine elukutselise sohvri puhul,» ütles Erm.

Maksu- ja tolliameti saak oli veidi suurem. «Meie poolt kogutud esialgsete andmete põhjal on praeguseks selgunud, et kontrollitutest kolm taksojuhti on deklareerinud valesti umbes 540 000 krooni ettevõtlustulu. Paljudelt taksojuhtidelt ootab maksuhaldur aga veel täiendavaid dokumente, mille analüüsimisel saab otsustada edasise kontrolli vajaduse võimalike maksuseaduste rikkumiste väljaselgitamiseks,» lausus Erm.

MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul on üle pooltel kontrollitud taksojuhtidest probleeme korrektse arvestuse pidamisega. Seetõttu korraldatakse ülehomme algusega kell 11 rahandusministeeriumi koolituskeskuses taksojuhtidele vastav tasuta koolitus.

Ka Taksojuhtide Liidu juhatuse liige Lembit Poolak kutsus kõiki taksojuhte üles koolitusel osalema. Laupäevaõhtune lauskontroll oli Poolaku hinnangul aga kahe otsaga asi.

«Praeguse majanduskriisi ajal saabki taksojuht ainult nädalavahetusel töötada, sest muul ajal lihtsalt tööd ei ole. Ja kui nüüd sellel kõige magusamal tööajal kontrollitakse mõnda taksot tund aega ja mõnda kaks tundi, siis võivad inimesed lihtsalt nälga jääda,» ütles Poolak. Ta lisas, et tal pole taksode kontrollimise vastu midagi, aga seda võiks teha mõistlikult ja regulaarselt, aga mitte niimoodi kampaania korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles