Island ei saatnud Eesti ja Läti mittekodanikke välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Islandi pealinnale Reykjavikile
Vaade Islandi pealinnale Reykjavikile Foto: AP / Scanpix

Islandi immigratsiooniamet kinnitas täna, et ei ole Eesti ja Läti mittekodanikke riigist välja saatnud.

Islandi ajaleht Frettabladid kirjutas reedel, et mitu Eestist ja Lätist pärit inimest jäi ilma Islandi elamisloast ja saadeti riigist välja, kui selgus, et nad ei ole nende Balti riikide kodanikud.

Läti välisministeeriumi pressiesindaja Ivars Lasis selgitas BNSile, et arusaamatus tekkis seetõttu, et mõned Läti ja Eesti mittekodanikud registreeriti Islandi elanikeregistris Euroopa Liidu kodanikena, aga elamisloa taotluse läbivaatamisel selgus, et need inimesed ei ole ELi kodanikud.

«Praegu on nende isikute registreerimine tühistatud ja Islandi ametiisikud jätkavad esitatud dokumentide uurimist. Keegi neist inimestest ei ole Islandilt välja saadetud,» kinnitas Lasis.

Samalaadsete arusaamatuste vältimiseks kutsub välisministeerium Läti elanikke põhjalikult tutvuma konkreetsete riikide seadustega, mis reglementeerivad viisade, elamis- ja töölubade väljastamist, pöördudes vastava riigi saatkonna poole. Konsultatsioone töö kohta välismaal võib saada riiklikust tööhõiveametist.

Islandi seaduste kohaselt peavad inimesed, kes ei ole ELi kodanikud, esmase tööloa saamiseks esitama avalduse veel enne riiki tulekut, ning võivad Islandile saabuda alles pärast loa väljastamist.

ELi kodanikel tuleb töötamiseks registreeruda Islandi elanikeregistris ning tööluba võivad nad taotleda juba riigis viibimise ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles