Paet ja Sikorski: peame jätkama Valgevene demokraatlike jõudude ning kodanikuühiskonna toetamist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radosław Sikorski ja Eesti välisminister Urmas Paet.
Poola välisminister Radosław Sikorski ja Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet rõhutas täna koos Poola välisminister Radosław Sikorskiga Valgevene kodanikuühiskonna esindajatele suunatud seminar avades, et on endiselt oluline jätkata Valgevene demokraatlike jõudude ja kodanikuühiskonna toetamist.

«Selleks, et Valgevene ühiskonnas toimuksid arengud demokraatia suunas tuleb Valgevene inimestele anda võimalus kontaktide loomiseks maailmaga,» ütles Paet.

Samuti märkis välisminister Paet, et hoolimata viimastest arengutest Valgevenes on Idapartnerlus jätkuvalt instrument, mille kaudu toetada muutuste toimumist riigis.

Paeti sõnul on hiljuti lahvatanud Valgevene ja Rootsi diplomaatiline konflikt olukorda komplitseerinud ning muutnud Valgevene abistamise Euroopa Liidu jaoks senisest raskemaks, kuid diplomaatiliste suhete kriis ei tohiks siiski mõjutada projekte, mis on suunatud otseselt Valgevene ühiskonna toetamisele ja arendamisele.

«Teame oma kogemusest kui vajalik on üleminekuperioodil sõprade ja naabrite toetus,» ütles Paet. «Seetõttu otsustasimegi Tallinnasse luua Idapartnerluse keskuse, mis annab meile võimaluse jagada oma kogemusi ja teadmisi ning toetada idapartnereid nende arenguteel,» lisas välisminister.

Paet rõhutas aga ka seda, et sama oluline, kui Euroopa jätkuv toetus, on valgevenelaste endi soov ja tahe reforme läbi viia. «Ilma inimeste endi tõsise töö ja soovita ei ole väline abi kunagi piisav, et sihile jõuda. Loodetavasti tekib ka täna alguse saava seminari käigus viljakaid mõtteid, mis aitavad olukorda Valgevenes paremuse poole muuta,» lisas Paet.

27.-29. augustil Tallinnas Idapartnerluse keskuse poolt korraldatud Valgevene kodanikuühiskonna esindajatele suunatud seminar keskendub demokraatia ja parlamentarismiga seonduvatele teemadele. Seminar on Eesti panus Euroopa Liidu moderniseerimisdialoogi, millega alustati 2012. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles