Noored teevad küberkuritegusid kambakesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed on küll üks ohustatuim grupp, kes langeb sageli küberkuritegude ohvriks, kuid üha enam on hakanud ka noored ise toime panema internetikuritegusid, ise nende tõsidusest aru saamatagi.

Tallinna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Eneli Pau rääkis, et noorte hulgas on üha levinum kuritegu küberkiusamine. «Mitte ainult pornograafilised, vaid ka vägivaldsed pildid ja videod, mida riputatakse internetti üles ja saadetakse sõpradele,» rääkis Pau Microsoft Eesti korraldatud internetiohutuse seminaril.

Üks levinumaid internetikeskkonnas toimepandud kuritegu on aga võõra SIM-kaardiga internetis tasuliste teenuste ostmine.

«Saadakse võõras SIM-kaart enda kätte ning selle abil ostetakse siis rate.ee või crime.ee virtuaalraha ehk SOLi,» rääkis Pau. Selline arvutikelmuse alla liigituv tegu on tavaline just alla 13-aastaste puhul. «Reeglina tehakse seda suures kambas, kaart käib telefonist telefoni. Kui hiljem lapsed kätte saadakse, selgub, et neil polnud aimugi, et nad võiksid vahele jääda. Seda ei tajuta kui päriselu,» kirjeldas prokuröri abi.

Rate.ee kontole kantud raha saab hiljem ka reaalrahana välja võtta, crime.ee-st mitte. Samas kui rate.ee-s kehtib 1000 krooni piirang, siis crime.ee-s seda pole, küll aga saab sealset kontot maha müüa ja mida enam on seal raha, seda kallimalt.

«Kas see 1000 krooni piirang on piisav?» küsis Pau. «Me ju eeldame, et nende keskkondade kasutajad on enamasti inimesed, kel endal sissetulekut pole.»

Sihtasutuse Vaata Maailma peatoimetaja Aare Kirna ütles, et ka lapsevanemate jaoks on sageli kõige raskem mõista seda, et see kiusaja või kurjategija on tema enda kullatera, kes saadab eakaaslasele kiusavaid sõnumeid, tõmbab ära teiselt kaardi või muud sellist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles