Haridusamet ei karista Metlevi kooli direktorit

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Сергей Метлев.
Сергей Метлев. Foto: Peeter Langovits

Haridusamet ei näe põhjust Mustamäe reaalgümnaasiumi direktori Olga Kalju karistamiseks, sest koolijuht oli kooli õpilase Sergei Metlevi arvamusavaldusest tekkinud intsidendi ajal puhkusel.


17-aastane Mustamäe reaalgümnaasiumi 11. klassi õpilane Metlev kritiseeris eelmisel nädalal tehtud avalduses Venemaa suursaadikut Nikolai Uspenskit Vene ajalehes Tribuna avaldatud arvamuse eest. Suursaadik väitis seal, et Eestis viiakse keelenõuete märgi all läbi õpetajate kaadripuhastust, mida teostab repressiivne organ - keeleinspektsioon -, ning koolides toimub mitteavalik venekeelsete õpilaste ahistamine, kirjutas venekeelne

Postimees

.

Haridusameti esindajad kohtusid kooli direktori Olga Kaljuga eile, kui tollel oli esimene puhkusejärgne tööpäev. Ameti infospetsialisti Leini Jürisaare sõnul soovis amet adekvaatset ja kontrollitud infot vastasseisu kohta, mis tekkis Mustamäe Reaalgümnaasiumis pärast Õpilasesinduste Assamblee peasekretäri Metlevi sõnavõttu.

Jürisaare sõnul on haridusameti seisukoht ühene: nii nagu koolil, on ka õpilasel õigus oma seisukohti väljendada ja kool ei oleks tohtinud õpilast tema põhiseadusliku õiguse - sõnavabaduse - kasutamise eest karistada.

Haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktori Meelis Kondi sõnul viis direktor Olga Kalju ennast esimesel puhkusejärgsel tööpäeval olukorraga kurssi ning vestles kooli töötajatega, ennekõike kooli administratsiooni ja töötajate nimel avalduse teinud õppealajuhataja Marina Gromovaga. Direktor leidis, et huvijuht on ületanud oma pädevust taolise avalduse koostamisel ja edastamisel ning avaldus ei väljenda kooli juhtkonna seisukohta.

Koolijuhi karistamiseks haridusamet põhjust ei näe, sest direktor viibis intsidendi toimumise ajal puhkusel. Eile tööle naastes vestles direktor kohe kooli administratsiooniga ning eraldi Gromovaga, kes oli Metlevi sõnadest distantseeruva avalduse autor.

Gromova koostas kooli juhtkonna nimel avalduse, millega kool distantseerus Metlevi kriitilistest väljaütlemistest Venemaa suursaadiku Nikolai Uspenski arvamuste aadressil ning vabandas oma õpilase sõnade eest. Samuti teatati avalduses, et õpilasomavalitsus vabastas Metlevi oma juhi kohalt usalduse kaotamise tõttu.

«Direktor leidis, et õppealajuhataja on avalduse koostamisel ja levitamisel ületanud oma volitusi ning kinnitas, et avaldus ei kajasta kooli juhtkonna seisukohti,» ütles Jürisaar. Mustamäe reaalgümnaasiumi töötajad on otsustanud intsidenti rohkem mitte kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles