Pingereas tõusnud koolid: see on süstemaatilise töö tulemus

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Waldorfgümnaasiumi väravad
Tartu Waldorfgümnaasiumi väravad Foto: Sille Annuk

Riigieksamite tulemuste põhjal valminud koolide pingereas märkimisväärselt tõusnud koolid peavad seda kas õpilaste hea eksamivaliku või kooli süstemaatilise töö tulemuseks ning rõõmustavad edu pärast.

Suurima hüppe riigieksamite edetabelis tegi Tartu Waldorfgümnaasium, mis tõusis 148 koha võrra ehk mulluselt 226. kohalt tänavu 78-ndaks.

Kaks aastat Tartu Waldorfgümnaasiumi juhtinud inglise keele õpetaja Kadri Kont ütles, et ühte otsest põhjust sellisele tõusule on raske välja tuua. «Loodetavasti noored inimesed sellel aastal leidsid oma õiged eksamid ja suutsid neid edukalt sooritada,» pakkus ta.

Kont ütles, et tänavune lend eelnevatest ei erinenud: «Noored nagu noored ikka, ei oska ühte erilist joont välja tuua.»

Riigieksamite järel pabistasid abituriendid ikka. «Eksamijärgne meeleolu oli ikka ärev, kuid kui tulemused hakkasid selguma, siis selgus, ühtki läbikukkujat polnud ja tulemused olid sellised, millega nad ka ise rahul olid,» kõneles Kont. Kõige rohkem on abituriendid riigieksamiks valinud ikka inglise keelt, sel aastal tehti vähem reaalainete eksameid. «Meil on kõikides väga head õpetajad, seepärast ma arvan, et õpilased ise oskasid valida endale sobivad eksamid ja tundsid ära need ained, milles nad ise on tugevamad.»

«Riigieksamite tulemused näitavad kooli kohta ikkagi vaid väga kitsast valdkonda, aga hea meel on kindlasti, et sel aastal neil hästi läks,» leidis Kont.

Väga põhjapanevaid järeldusi Kont kooli hüppest edetabelis teha ei osanud. «Aga hea üllatus oli see muidugi, sest avalikkus ja lapsevanemad juhinduvad palju sellest tabelist,» tõdes ta.

Süstemaatiline töö

Mulluselt 121. kohalt tänavu 34-ndaks tõusnud Kallaste keskkoolis oli tänavu 15 lõpetajat.
Kallaste keskkooli õppealajuhataja Veera Suits rõõmustas, et kooli koht pingereas paraneb iga aastaga ning ta pidas seda süstemaatilise töö tulemuseks. «Meil algab töö õpilastega algklassidest peale. Õpilasi on meil igasuguseid, meie ei ole neid valinud,» sõnas Suits.

«Meil on ka eesmärk, et meie õpilased oleksid konkurentsivõimelised ja saaksid kõrgkooli sisse, milleks siis muidu keskkool? Püüame selle nimel kõigest jõust ja õpetajad on selles väga tublid,» kiitis ta ise.

Suitsu sõnul oli tulemus pingereas mõningane üllatus. «Arvasime, et tulevad normaalsed tulemused, aga mitte et nii head. Me kõik oleme väga rahul,» kinnitas Suits.

«Me ei pea seda tõusu juhuslikuks. Klass oli suurem kui eelmisel aastal - nüüd oli 15 õpilast, eelmisel aastal 8. Kõik lõpetasid, kõik said eesti keeles kesktaseme tunnistuse,» loetles ta häid tulemusi. Lisaks kohustuslikule eesti keele eksamile sooritati väga edukalt ka vene keele uut eksamit. Pooled – kaheksa lõpetajat – valis ka matemaatika eksami, inglise keelt ja geograafiat.

Tänavustest lõpetajatest on päris mitmed astunud juba ka ülikoolidesse edasi õppima – valitud on Tallinna Tehnikaülikooli, Tartu Ülikooli, üks neiu läheb Inglismaale Birminghami ülikooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles