Teadlane: riigil tuleks koostada uus maavarade uuring

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Soesoo.
Alvar Soesoo. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Professor Alvar Soesoo tegi täna riigikogu keskkonnakomisjoni ja majanduskomisjoni ühisistungil ettepaneku, et riik peaks looma maavarade ja geoenergeetika riikliku uuringuprogrammi.

Soesoo ütles BNSile, et Eestis pole näiteks uraani, plaatinat, kulda, hõbedat või fosforiiti piisavalt uuritud mitukümmend aastat ning märkis, et mitmete suurte firmade huvi vastavate varade kasutusele võtuks on olemas, ent erainvestoril pole mõistlik vastavasisulisi uuringuid omast taskust kinni maksta.

«Riik peaks otsa lahti tegema, sest maavarad on siiski enamasti riigi omandis ning erafirmad ei peaks sellesse 100- protsendiliselt investeerima,» lisas Soesoo.

Soesoo sõnul peatuti istungil ka geotermilisel energial ehk maasüvasoojusel.

«Küsimus on selles, et oleks vaja teha mitu sügavat puurauku Eestisse, et hinnata geotermilist potentsiaali, mis pole mitte alternatiiv põlevkivienergiale, aga on ikkagi tõsiseltvõetav lisaenergia allikas, mis on täiesti puhas ega saasta keskkonda,» ütles Soesoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles