Ministeerium: poolkoksimäe sulgemistöödesse on eksperte kaasatud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve poolkoksimägi
Kohtla-Järve poolkoksimägi Foto: Sille Annuk / Postimees

Keskkonnaministeeriumi kinnitusel on Kohtla-Järve poolkoksimäe sulgemistöödesse eksperte kaasatud ning ka praegu tuleb nii välisekspertidel kui Tartu ülikooli teadlastel hinnata, kas tehnilises lahenduses on vaja teha muudatusi.

Ministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialisti Raimo Jaaksoo sõnul tellis keskkonnaministeerium sulgemistööde ettevalmistava projekti koos eeluuringutega konsortsiumilt Ramboll Finland ja EL Konsult 2005. aastal ning projekt koos eeluuringutega tehti aastatel 2005-2007. Tema kinnitusel sõlmis ministeerium riigihanke tulemusel lepingu konsortsiumiga, kes kaasas projekti alltöövõtjatena vajalike erialade eksperte.

Küsimusele, miks on poolkoksimäe pind jäetud mattidega katmata sadade ruutmeetrite ulatuses, vastas Jaaksoo, et sellise lahenduse nägi ette keskkonnamõju hindamise aruanne, mille tegi AS Maves.

Kui Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi vanemteaduri Leo Vallneri hinnangul pole mäe sulgemistöödest keskkonnale kasu, siis Jaaksoo sellega ei nõustunud.

«Prügila sulgemine tagab keskkonnaseisundi paranemise: vähendab oluliselt vee, õhu ja pinnase reostust. Kas uute asjaolude ilmnemise tulemusel, mida esialgses projektis eksperdid ette näha ei osanud, tuleb teha tehnilises lahenduses muudatusi ja millised need muudatused olema peavad, seda oleme palunud hinnata nii välisekspertidel kui Tartu ülikooli teadlastel,» lausus ta.

Jaaksoo lisas, et pärast ekspertidelt hinnangute saamist on võimalik otsustada ka edasiste uuringute vajadus ja seejärel asuda konkreetse tehnilise lahenduse väljatöötamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles