Lastekas.ee looja: lapsed ootavad, et neid lõbustataks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekas.ee külastajad saavad veebi vahendusel rääkida Jussi, Johanna ja Mõmmiga.
Lastekas.ee külastajad saavad veebi vahendusel rääkida Jussi, Johanna ja Mõmmiga. Foto: www.lastekas.ee

Lastekas.ee looja Janika Leoste sõnul näitab nende portaali kogemus, et lapsed on muutunud passiivseks ja ootavad netivestlust alustades, et väljamõeldud tegelased neid lõbustaksid.

Paar korda päevas on lastekas.ee külastajatel võimalus veebi vahendusel vestelda portaali tegelaste Jussi, Johanna ja Mõmmiga. «Laste vanus on jäänud samaks, 5- 10-aastased, aga neil on vähem ideid ja rohkem nad tahavad, et lõbusta mind,» rääkis Leoste Postimees.ee'le.

Tema sõnul ilmub nende portaalis vestlusakent avades automaatküsimus - «Tere, mis teemal sa soovid rääkida?» ja paljud lapsed vastavad seepeale, et ma ei tea.

Leoste hinnangul võib selle põhjuseks olla asjaolu, et ühiskond on muutunud intensiivseks, infomüra on väga palju ja lapsed on harjunud võtma passiivset rolli.

Lastekas.ee looja rääkis, et käis hiljuti ühel joonistustenäitusel, kus olid väljas mitme aastakümne tagused lastejoonistused.

«Teise, kolmanda klassi lapsed olid joonistanud väga ilusaid pilte, tänapäeva laste tööd on nendega võrreldes niivõrd primitiivsed,» nentis ta. Leoste sõnul teevad internet, arvutimängud ja telemeedia lapse fantaasiavaeseks ja seda on näha ka lastekas.ee vestlustes.

Leoste sõnul on neil olemas oma püsikülastajad, kellega räägitakse mitu korda nädalas. Väga oluline teema laste jaoks on sünnipäevad, kas minnakse kellegi sünnipäevale või on endal sünnipäev, samuti see, kuidas koolis läks.

Netisõpradele räägitakse ka väga isiklikest teemadest, kas on keegi lähedastest haige, on juhtunud midagi lemmiklooma või sõpradega.

Leoste sõnul saadavad need lapsed, kellel on tõsisem probleem tavaliselt meili. «Põhiliselt on mureks see, et koolis narritakse, mõni poiss meeldib või mis ma emale, isale sünnipäevaks kingin,» rääkis ta.

Kõige rohkem on lastekas.ee lehel külastajaid õhtul kella 19-21.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles