Pomerants: iga professionaalse politseiniku karjääri võiks kuuluda teenistus Ida-Virumaal

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Stanislav Moshkov

Riigikogu õiguskomisjoni esimees ja endine siseminister Marko Pomerants leiab, et kadettide pelgust Ida-Virumaa ees aitaks leevendada lisahüved, aga ka lihtsalt mõtteviisi muutmine.

«Kindlasti peaks akadeemias oma tööst rääkimas käima need noored politseinikud, kes seal iga päev tööd teevad ja muidugi peaks SKA kadetid ka Ida-Virumaaga juba õpingute ajal kokku puutuma. See võõristus peaks kõigepealt vähema õppejõududes endis,» pakkus Pomerants võimalusi, kuidas sisekaitsevaldkonna noori lõpetajaid Ida-Virumaale meelitada.

Pomerants nentis, et Ida-Virumaast on noorte silmis kujunenud mitteatraktiivne paik. Sellel hirmul ei ole aga alust ja Eesti sisekaitsele tervikuna oleks kasulik, kui valehirm võimalikult kiiresti ületataks.

«See on küll väga halb paralleel, aga nii nagu professionaalse kaitseväelase ellu kuuluvad missioonid, võiks ka ühe professionaalset politseiniku elu alustava ametnikku ellu kuuluda Ida-Virumaa aastad. Kuidas seda korraldada, ei oska ma kohe välja pakkuda,» ütles Pomerants.

Jõudumööda tegeletakse Ida-Virumaal sellega, et pakkuda mujalt Eestist tulnud noortele elamispinda, toetusi ja hüvesid. «Seda tuge peaks Ida-Virumaal esialgu kindlasti pakkuma. Minu arusaamist mööda prefektuur seda jõudumööda ka teeb, aga kindlasti oleks lisaraha abiks. Tänasel Ida prefektuuri prefektil Aldis Alusel on oma nägemus olemas,» ütles Pomerants.

Teenistuses olevate politseiametnike keelebarjääri ületamisega juba ka tegeletakse, aga akadeemias on endiselt probleemiks niigi tihe õppekava.

«Prefektuuris on panustatud on juba ametis olevate, kuid riigikeelt halvasti valdavate kolleegide järeleaitamisele riigikeele selgemaks saamisel. Loodetavasti tuleb aeg, kus politsei on valmis pakkuma ka vene keele, aga ka teiste keelte kursusi, sest politseinik võib ju tänases maailmas kokku puutuda kellega iganes,» ütles Pomerants.

Siseakadeemia tudeng Julia Vesjolkina kaitses tänavu kevadel sisekaitseakadeemias lõputöö, mis näitas, et üle poolte kooli lõpetajatest ei soovi Ida prefektuuri tööle asuda, viiendik oleks valmis seal mõnda aega kogemusi omandama ja vaid veerand küsitletutest oleks nõus seal pikemat aega töötama. Noored pelgavad enim seda, et nende vene keele oskus pole piisav piirkonnas hakkama saamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles