Mikser kandideerib üldkogul tagasi SDE esimeheks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann / Postimees

Pea kaks aastat riigikogus opositsioonilist Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) juhtinud Sven Mikser kinnitas, et kandideerib novembris toimuval üldkogul tagasi erakonna esimeheks.

Mikser ütles Postimehele, et kunstlikult ei hakka ta endale konkurentsi tekitama, kuid kui vastaskandidaate tekib, on see tervitatav. «Ka möödunud korral, kui valimisprotsessi alguses oli esimehe kohale viis kandidaati, oli meil elav debatt, mis aitas sõnumeid edastada mitte ainult oma erakonna sisse, vaid ka väljapoole,» lausus ta.

Senise suurima kordaminekuna nimetas Mikser mullu märtsis toimunud parlamendivalimisi, kus SDE suutis oma esindust pea kahekordistada, saades varasema kümne asemel 19 mandaati. «See oli kahe aasta eest valitud esimehele ja juhatusele äärmiselt keeruline ülesanne, sest uue juhtkonna valimised toimusid vaid loetud kuud enne riigikogu valimisi,» ütles ta.

Valimiste järel on SDE keskendunud Mikseri sõnul ülesandele olla opositsiooni juhtivjõud ja survestada valitsust olulistes küsimustes, näiteks toetada õpetajate, päästjate ja teiste oluliste riigiteenijate õigustatud nõudmisi.

Teise ülesandena on tema sõnul töötatud selle nimel, et tugevdada erakonna organisatsiooni. «Ei ole mõtet salata, et teatav mahajäämus suuremate ja varasematel valimistel edukamate erakondadega meil on,» lausus Mikser ja lisas, et organisatsiooni tugevust peegeldavad hästi kohalikud valimised.

Mikseri kinnitusel on sotsiaaldemokraadid seadnud eesmärgiks minna järgmise aasta oktoobris toimuvatel valimistel oma nimekirjaga välja suuremas hulgas omavalitsustes kui kolme aasta eest ning mitte ainult välja minna, vaid saavutada ka tulemus, mis viiks erakonna paljudes linnades ja valdades koalitsiooni. «Ei ole mõtet salata ka, et oleme praegu omavalitsuste tasemel mõnevõrra vähem esindatud kui teised parlamendierakondadest konkurendid. See on meie järgmine väljakutse,» lisas ta.

SDE valib kaheks aastaks esimehe, aseesimehed ja juhatuse liikmed, samuti revisjonitoimkonna, programmi- ja põhikirjatoimkonna, valimistoimkonna ning aukohtu uue koosseisu 25. novembrile planeeritud üldkogul. Juhikandidaate võivad üles seada kõik üldkogu delegaadid ja piirkonnaorganisatsioonide juhatused.

Viimati valis SDE juhtorganeid 2010. aasta oktoobris, mil Mikser vahetas esimehe kohal välja 2009. aasta kevadest erakonda juhtinud Jüri Pihli. Lisaks Pihlile kandideeris toona esimeheks endine europarlamendi saadik ja praegune riigikogu liige Marianne Mikko, kellest hiljem sai erakonna aseesimees. SDE aseesimehed on praegu ka Urve Palo, Heljo Pikhof, Karel Rüütli ja Stanislav Tšerepanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles