Söögikohast vallandus salmonelloosipuhang

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taco Expressi juhataja Kätlin Rost ja omanik Raul Tomingas ütlesid, et neil polnud eile põhjust söögikohta sulgeda, kuna väidetava haiguspuhangu põhjust ei leitud ja ametnikel neile etteheiteid polnud.
Taco Expressi juhataja Kätlin Rost ja omanik Raul Tomingas ütlesid, et neil polnud eile põhjust söögikohta sulgeda, kuna väidetava haiguspuhangu põhjust ei leitud ja ametnikel neile etteheiteid polnud. Foto: Peeter Langovits

Mitu inimest sai nädalavahetusel Tallinnas Vabaduse väljaku lähedal asuvast kiirsöögikohast salmonelloosi, osa nakatunutest vajab haiglaravi.


«Käisime sõpradega laupäeva õhtul Taco Expressis kanavrappi söömas. Mina olin seal esimest korda, sõbrad olid ka varem käinud,» rääkis praegu Merimetsa nakkushaiglas viibiv Kersti.

Neiu sõnul hakkas tal pärast einestamist halb, ta oksendas, kõht oli lahti ja valutas kõvasti. Ta kannatas esmaspäeva hommikuni, kuid siis helistas kiirabisse ning ta viidi Merimetsa haiglasse. Haiglas pandi neiule salmonelloosi diagnoos.

«Ka mu kaks sõpra, kes seal koos minuga käisid, on kodus haiged, ja mu palatikaaslane käis seal päev varem söömas ning sai ka sealt sama haiguse,» rääkis ta.

Labor veel ei kinnitanud

Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaare sõnul said nemad eile hommikul terviseametist info, et kuus Taco Expressi külastajat on haigestunud. «Väidetavalt sõid inimesed kebabi ja kana­vrappi. Esialgu kahtlustatakse neid toitusid,» sõnas ta.

Eile päeval olid veterinaarametnikud Taco Expressis kohal, et võtta sealt proove ja teha analüüse.

«Suure tõenäosusega võib tegemist olla ristsaastumisega, sest toidud on kuumtöödeldud ja sinna ei tohiks haigustekitajaid sisse jääda,» arvas Vahesaar.

Ta lisas, et tavaliselt on sel puhul tegemist salatite või lisanditega, aga ka köögitehnika kaudu võib saastunud toit kanduda üle valmistoidule.

«Ka tööpindade ja töötajate käte kaudu, neid võimalusi on palju,» sõnas Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja.

Ametniku sõnul ei saa eilse seisuga rääkida salmonelloosipuhangust, sest pole veel labori kinnitust, et tegu oleks just selle haigusega. «Kliinilistes tunnustes viidati verisele kõhulahtisusele, aga seda võivad põhjustada ka teised haigused,» toonitas ta.

Sel aastal pole nii suuri haiguspuhanguid Harjumaal olnud. «On olnud kahe-kolme inimesega üksikud juhtumid. Ka lasteaedades-koolides ei ole midagi olnud,» rääkis Vahesaar.

Taco Expressi omanik Raul Tomingas ütles, et sai nakkusest teada eile hommikul, kui nendeni jõudis ühe kliendi kaebus, ja on sellega tegelnud terve päeva. Tema sõnul käisid eile söögikohta kontrollimas nii veterinaar- kui ka terviseameti inspektorid.

Eilegi leidus lõunatajaid

Tomingase kinnitusel olid kõik söögiasutuse töötajad eile terved. Ta ütles, et kui siiski peaks selguma, et tegemist on nende veaga, siis söögikoht vastutab täielikult ja palub vabandust.

Eile kella 14 ajal päeval sõid Taco Expressis inimesed lõunat ja mingeid silte või hoiatusi väljas ei olnud.

Terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri sõnul on neil andmeid kuue salmonelloosi haigusjuhu kohta. Esimene teade tuli 1. septembril, teine teade oli päev hiljem ja 3. septembril anti teada neljast haigestumisest. Kõik kuus inimest on ameti andmetel haiglas ja nende diagnoos on ametlikult kinnitatud.

«Hiljuti selles toidukohas käinud ja end halvasti tundvad inimesed peaksid pöörduma arsti poole. Muidu me selle haiguse leviku ulatust ja puhangu suurust kindlaks ei tee,» ütles Saluri.

Haigestunu võib nõuda kahjutasu

Restorani külastajal on õigus nõuda tekitatud kahju hüvitamist ning see võib olla nii varaline kui ka mittevaraline.

«Varaline kahju on eelkõige otsene varaline kahju ja saamata jäänud tulu. Mittevaraline kahju hõlmab eelkõige kahjustatud isiku füüsilist ja hingelist valu ning kannatusi,» selgitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv.

Mida konkreetsel juhul on võimalik nõuda, see sõltub tema sõnul juhtumi asjaoludest.

«Alustuseks on mõistlik kahjude hüvitamisest läbi rääkida nende tekitajaga. Kui läbirääkimised aga ebaõnnestuvad, saab kahju kannatanud isik pöörduda kohtu poole,» soovitas Talv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles