Lukas: õpetajate palgaraha ei tohi muuks kulutada

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna 37. keskkooli sisevaade.
Tallinna 37. keskkooli sisevaade. Foto: Raigo Pajula

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul võivad õpetajad vabatahtlikult palgata puhkust välja võtta, kuid nende palgaraha ei tohi kulutada muuks, näiteks majanduskuludeks.


Kommenteerides Tallinna 37. keskkooli otsust saata kõik õpetajad kooli eelarve lappimiseks kaheks päevaks palgata puhkusele, ütles Lukas Postimees.ee'le, et taoline käik on võimalik, kui õpetajad sellega nõus on.

«Õpetajate kättesaadav palk peab olema valitsuse määruses ettenähtud ulatuses ja siin taganemist ei ole. Samas, kui töötajad on nõus puhkuse ja töö vahekorra ümberkorraldusega ja seda kinnitavad, siis on tööandjal ehk omavalitsusel õigus niisuguseid asju teha,» rääkis Lukas.

Kõik omavalitsused, kaasa arvatud Tallinn on tema sõnul riigilt piisavalt vahendeid saanud. «Nii et sellest vajadusest lähtudes ei peaks palgakorralduses midagi muutma. Küll aga võivad kooli omanikul olla muud probleemid, millest haridusministeerium praegu teadlik ei ole.»

Riik hoiab palgarahal silma peal 

Palgavahendeid muuks otstarbeks kasutada ei ole Lukase sõnul moraalne ehk 4-protsendise õpetajate palga alammäära tõusu mõju kõigile õpetajatele peab olema tagatud. «Nende summade arvelt vähendada õpetajate palgagarantiisid ja kasutada raha millekski muuks, ei ole lubatud.»

Lukase väitel tuli Tallinnast eelmisel aastal signaale, et mõnes koolis kasutatakse õpetajate palgaraha majanduskuludeks. «Suhtume väga tõsiselt sellesse ja riik jälgib, et õpetajad saaksid riigilt eraldatud palgavahendite ulatuses oma väljateenitud palgaraha.»

Tema sõnul jälgib seda muuhulgas läbi hariduse infosüsteemi teatud ministeerium, kuid tõenäoliselt ka riigikontroll.

Teised 37. kooli eeskuju ei järgi

Lukase väitel pole ministeeriumil hetkel andmeid, et mõni teine kool oleks kasutanud kulude kokkuhoiuks samasugust taktikat.

Tallinnas Mustamäel asuv 37. keskkool saatis koolivaheajal õpetajad kaheks päevaks palgata puhkusele, et niimoodi raha kokku hoida.

Kooli direktori Sirje Sepa sõnul ei jäänud koolil rahanappuse tõttu muud üle. Palgata puhkusele minemise otsustasid õpetajad koosolekul ja keegi ideele vastu ei vaielnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles