Pettai nimetas kontrollikomisjoni tegevust poliitiliseks aktsiooniks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Pettai.
Paavo Pettai. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakonna suurima võlausaldaja OÜ Midfieldi juht Paavo Pettai nimetas partei suurte võlgnevustega seoses täna riigiprokuratuuri poole pöördunud erakondade rahastamise järelevalve komisjoni tegevust poliitiliseks aktsiooniks.

Pettai ütles Postimehele, et nii tema kui Keskerakond on esitanud komisjonile kogu võlgnevuste kohta käiva informatsiooni ning mõlemad on ka kinnitanud, et on sõlminud maksegraafiku, mille kohaselt jätkab erakond võla tasumist tänavu detsembris. «Kogu info võlgnevuste kohta on komisjonile esitatud, maksegraafik on olemas ja mul pole aimugi, mis küsimusi veel saab olla,» lausus ta. «Minu arust on see mingi poliitiline aktsioon – ma ei oska seda kommenteerida, see on puhas poliitiline kaevamine.»

Tema sõnul on absurdne mõelda, et ta võiks ettevõtjana niivõrd suure summa - 349 277 eurot - maha kanda. «See on jaburuse tipp. Mis annetus see selline on? Ma ei saa sellest loogikast absoluutselt aru,» lausus Pettai ja lisas, et komisjoni tegevust vaadates tekib küsimus, kas kõiki mõõdetakse sama mõõdupuuga või on see Keskerakonna-spetsiifiline nähtus.

Pettai ütles, et tal pole mingit põhjust arvata, et Keskerakond ei hakka oma võlga tagasi maksma. Tema sõnul saab erakond riigieelarvest parlamendiparteidele ette nähtud toetust ning on seda seni sihipäraselt võlgade maksmiseks kasutanud. «Mul pole mõtet ka kohtusse pöörduda, sest see ei annaks midagi. Tulemuseks oleks maksegraafik, mis mul täna on juba käes. Saan ainult oodata,» lisas ta.

Kui komisjon on tundnud huvi, kas Tallinnas võimul oleva Keskerakonna võlgadel ning Midfieldi edukal osalemisel linna hangetel on seost, siis Pettai ütles, et ettevõte on osalenud hangetel ja osutanud kõiki teenuseid seadusejärgselt. Tema sõnul on hanked olnud avalikud ja neid pole vaidlustatud. «Nii et olen äraootaval seisukohal. Kogu info on komisjonile esitatud, kõik on seaduslik, kõik on õige ja kokkulepped peavad,» ütles ta.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon pöördus täna seoses Keskerakonna suurte võlgnevustega Midfieldi ees riigiprokuratuuri poole.

Juba augusti keskel saatis Keskerakonna peasekretär Priit Toobal komisjonile Keskerakonna ja Midfieldi suhete kohta selgitava kirja, kus märkis, et on teadlik, et komisjoni viimasel koosolekul oli erakonna pikaaegne kohustus OÜ Midfieldi ees üheks aruteluteemaks.

Toobal rõhutas, et Keskerakonna kohustust Midfieldi ees ei ole kuidagi võimalik käsitleda laenu ega varjatud annetusena. «Eesti Keskerakond käsitleb oma kohustust OÜ Midfield ees lühiajalise kohustusena, mis on kajastatud nii meie valimiskampaania kui ka majandusaasta aruannetes. Palun ka komisjonil käsitleda Eesti Keskerakonna kohustust OÜ Midfieldi ees lühiajalise kohustusena, mis vastavalt maksekokkuleppele 5. juuniks 2013 tasutakse,» ütles ta.

Ta selgitas, et Midfield teostas Keskerakonna valimiskampaaniat nii 2009. aasta juunis toimunud Euroopa Parlamendi valimistel, sama aasta oktoobris peetud kohalike volikogude valimistel kui ka 2011. aasta märtsis toimunud riigikogu valimistel. Kokku ulatus lepingute maht 974 000 euroni, millest 349 277 eurot on erakonnal seni tasumata.

Toobal märkis, et Keskerakond on oma kohustusi Midfieldi ees pidevalt jõudumööda vähendanud ning viimane makse tehti ettevõttele 2011. aasta novembris. Tema sõnul on Pettaiga sõlmitud maksekokkulepe, mille kohaselt jätkab erakond võlgnevuse tasumist tänavu detsembris. Ta viitas, et ka Pettai ise on komisjonile kinnitanud, et erakond alustab võlgnevuste tasumist 1. detsembril igakuiste 50 000 euro suuruste maksetega.

Eelmisel aastal vähendas Keskerakond Toobali sõnul oma kohustusi 724 191 euro võrra ning sel aastal on lühiajaliste kohustuse maht vähenenud ligi 560 000 eurot. Tema sõnul on Keskerakonna eesmärk saada oma kohustustest esimesel võimalusel priiks. Ta märkis ka, et Keskerakond on Eesti ainus erakond, millele kuulub kinnisvara. «Kinnisvara omamine maandab palju riske erakonna majandus- ja finantstegevuses,» lisas Toobal.

Varem on erakondade rahastamise järelevalve komisjon saatnud Keskerakonna võlgnevusega seoses korduvalt järelepärimisi nii Midfieldile kui ka Tallinna linnavalitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles