Aaviksoo: rahastamisskandaal ei puuduta vaid Reformierakonda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Haridusminister Jaak Aaviksoo (IRL) ütles ETV saates «Kahekõne», et IRLi koalitsioonipartnerit Reformierakonda tabanud rahastamisskandaal pole vaid ühe parteiga seotud, vaid viga on süsteemis.

«Minu jaoks ei ole see Reformierakonna rahastamisskandaal, minu jaoks see on poliitika rahastamise korraldus, selle läbipaistmatus; võimalikud ja võimatud kuritarvitused, mis tõenäoliselt on aset leidnud,» vastas minister saatejuhi küsimusele Reformierakonna rahastamisskandaali kohta.

«Eks rahastamise probleeme on vist pea kõikide erakondade puhul tõstatatud ja vist ka kõigi puhul on jäänud õhku kahtlus, et ega see päris läbipaistev ei ole ja selle läbipaistvuse suurendamine on hädatarvilik,» rääkis Aaviksoo, kelle sõnul pole häid lahendusi ka pika demokraatiakogemusega välisriikidest võtta.

Minister rääkis, et on teinud muuhulgas ka valitsuse tasandil ettepanekuid olukorra parandamiseks, näiteks soovitanud, et igal erakonnal oleks valimiskampaaniaga seotud kulutuste jaoks avatud konto, kus kõik tulud ja kulud oleksid kogu rahvale näha, kuid samas möönis ta, et ka seda süsteemi oleks võimalik kuritarvitada ja ideaalselt lahendust pole, kuigi ühiskond võiks võimalikke variante tähelepanelikumalt kaaluda.

«Siltide kleepimine ühele või teisele erakonnale on vajalik, kui on kuritarvitusi olnud, aga see kindlasti ei ole piisav, sest probleem on süsteemis, mitte konkreetsete erakondade konkreetsetes isikutes,» märkis Aaviksoo, kes ei soovinud Kristen Michali võimalikule tagasiastumisele hinnangut anda, öeldes, et too langetab oma otsuse ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles