Valitsus loobub maamüügi piirangutest välismaalastele

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitsed põlluserval.
Kitsed põlluserval. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna otsustas valitsus, et põllu- ja metsamaa müümisel välismaalastele seni kehtinud piirangud kaovad.

Samas otsustas valitsus säilitada julgeolekukaalutlustel maa omandamisel seatud piirangud väikesaartel ja piiriäärsetel aladel.

Nendeks aladeks on praegu kehtiva kinnisasja omandamise kitsendamise seaduse järgi meresaared, välja arvatud Saare- ja Hiiumaa, Muhu ning Vormsi; Narva, Narva-Jõesuu ja Sillamäe linnad ning Alajõe, Iisaku, Illuka, Toila ja Vaivara vallad Ida-Virumaal; Meeksi ja Piirissaare vallad Tartumaal; Mikitamäe, Orava, Räpina ja Värska vallad Põlvamaal ning Meremäe, Misso ja Vastseliina vallad Võrumaal.

Samuti otsustati säilitada piirangud mere- ja maanteetranspordi ning osaliselt õigusteenuste osutamise valdkondades. 

Seoses Eesti liitumisega Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooniga (OECD) annavad Eesti liitumisvalmidusele hinnangu erinevad OECD komiteed ja töörühmad. 24. märtsil 2009 hindab Eesti liitumisvalmidust OECD investeeringute komitee.

Liitumisläbirääkimiste kontekstis kerkis küsimus reservatsioonide vähendamisest ning liberaliseerimisprintsiipide laiendamisest OECD liikmesriikidele.

Mitmetes õigusaktides on piiratud kolmandatest riikidest teenuste osutamist ja seatud piiranguid kapitali liikumisele seoses sellega, et Euroopa Liiduga liitudes avas Eesti ELi ning Euroopa majanduspiirkonna päritolu ettevõtjatele arvukalt sektoreid, laiendamata samaväärset kohtlemist kolmandatest riikidest pärit teenuseosutajatele, või rakendades kolmandate riikide suhtes nn. vastastikkuse printsiipi.

OECD kontekstis käsitletakse piiranguna regulatsioone, kus võrdne kohtlemine ei ole tagatud kõikidele antud organisatsiooni liikmesriikidele. Eeltoodud põhjustel nõustub Eesti mitmeid õigusakte enne liitumist OECDga muutma.

Finantsteenuste osas säilitatakse üksnes proportsionaalsed ja vajalikud järelevalvelised nõuded, tagamaks tarbijate kaitse ja turustabiilsus ning pidades silmas, et kolmandate riikide ettevõtjaid ei kohelda soodsamalt Euroopa Liidu ettevõtjatest.

Kas Eesti võiks loobuda maamüügi piirangutest välismaalastele ka väikesaartel ja Vene Föderatsiooniga piirnevatel aladel, selgub tulevikus. Põllumajandusministeerium ja rahandusministeerium esitasid kaitseministeeriumile ja siseministeeriumile küsimuse selle muudatuse võimalike julgeolekuohtude kohta, millele ministeeriumid vastavad kuu aja jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles