Viimsilased said osalise võidu, võitlus aga jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esta Järv on üks nendest viimsilastest, kes võitleb uue tee vastu.
Esta Järv on üks nendest viimsilastest, kes võitleb uue tee vastu. Foto: Raigo Pajula

Viimsi mitme küla elanikud ei ole kuidagi nõus sellega, et vald tahab rajada keset metsa Rohuneeme maastikukaitsealale uue tee, mille vajalikkust ei ole vallajuhid suutnud inimestele piisavalt põhjendada. Nüüd on üks jupp tulevasest teest Viimsi teede teemaplaneeringust siiski välja võetud.

Viimsilased kogusid mullu detsembris 399 allkirja tee rajamise vastu ning andsid need vallavalitsusele üle. Kas niisugusest survest lähtuvalt või mingil muul põhjusel, aga praeguseks on Viimsi valla teedevõrgustiku teemaplaneeringust Püünsi küla piirile kavandatud teejupp kadunud.

Avaldus politseile

Võitlus uue tee vastu võttis isegi niisugused mõõtmed, et kogutud allkirjad vallavalitsusse viinud Püünsi küla elaniku Esta Järve suhtes tegi abivallavanem Endel Lepik politseile avalduse, nagu oleks osa allkirju võltsitud. Politseist tuli augusti keskel siiski vastus, et avalduses esitatud info on kriminaalmenetluse algatamiseks ebapiisav ning seega menetlust ei alustatud. Järve sõnul on aga kõigele vaatamata valla poolt tegemist ränga süüdistusega tema suhtes. Tema oli vaid see inimene, kes allkirjapaberid vallavalitsusse toimetas.

28. augustil toimus teede teemaplaneeringu avalik arutelu, kus Järve sõnul midagi otseselt ei otsustatud ning seisukohti ei võetud, kuid viimsilased on siiski oma võitluses pool võitu saavutanud. Samas võitlus jätkub, sest osa vastuseisu tekitanud teelõike on teemaplaneeringus jätkuvalt sees.

«Teemaplaneering pannakse uuesti avalikule väljapanekule ning eks siis paistab, kui palju on vald arvestanud nende ettepanekutega, mis avalikul arutelul tehti,» ütles Järv.

Kuigi Püünsi küla kõrval kulgev teejupp võeti teemaplaneerinust välja, siis kaks lõiku perspektiivsest teest ikkagi säilitatati. Üks neist on paika pandud Viimsi valla mandriosa kehtestatud üldplaneeringuga ning see tee on vallajuhtide väitel vajalik ja oluline. Alles jääb aga ka Reinu ja Kooli tee vaheline lõik, mis ei ole valla üldplaneeringus kirjas.

«Vallajuhid väidavad, et tee on tulevikus ikkagi vajalik,» ütles Järv. «Samas rahustatakse inimesi, et mingit tee-ehitust lähiajal ei tulegi, sest selleks puudub raha.»

Järve sõnul on huvitav ka see detail, et Viimsi teedevõrgu teemaplaneeringust välja võetud teejupp on siiski sees Harju maakonna planeeringus kergliiklusteena.

«Harju maakonna planeeringus on kirjas, et nimetatud tee on kooskõlastatud vastavalt Viimsi valla kehtestatud teede teemaplaneeringule, mida tegelikult ju polegi veel olemas,» märkis Järv. «Müstiline on see, kuidas on Viimsi vald saanud anda niisuguse kooskõlastuse.»

Uut teed on vaja

Viimsi abivallavanem Endel Lepik ütles Postimehele, et arvestades elanikkonna soove ja proteste, võttis vald uue tee Püünsi küla juures kulgeva lõigu teede teemaplaneeringust välja. Valla kehtiva üldplaneeringuga paika pandud perspektiivne teeosa jääb aga igal juhul alles.

Avaldusega politsei poole pöördumist põhjendas Lepik sellega, et mõned inimesed teatasid vallavalitsusele, et nemad ei ole teevastasele avaldusele allkirja andnud ning palusid, et vallajuhid pöörduksid allkirjade võimaliku võltsimise asjus politsei poole.

«Kui inimene on solvunud ja pöördub valla poole, siis me ei saa ju selle inimese soovi ja tahet ignoreerida,» kinnitas Lepik. «Kui õiguskaitseorganid leiavad, et võltsingukahtlus ei vääri uurimist, siis see on politsei otsus. Ma ei saa kuidagi öelda, et me (vallavalitsus – toim.) surume alla kodanikuvabadust. Omavalitsuse pöördumises politsei poole ei ole midagi erakorralist, me teeme niisuguseid asju mitu korda aastas.»

Abivalavanema sõnul oleks uut teed vaja just liikluskoormuse hajutamiseks ning koolile juurdepääsu parandamiseks. Kui aga inimesed seda ei taha, siis on see nende soov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles