Rein Veidemann: humanismi hääbumine?

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann.
Rein Veidemann. Foto: Pm

Vaatamata valitseva mõtteviisi retoorikale, nagu oleks kõigi meie arengute keskmes Eesti inimene, on selleks hoopis rahamajandus. Ehk teisisõnu: meile on jäetud võimalus kohaneda pankade võimuga riikide üle ja omakorda valitsuste võimuga rahva üle, tõmmates end koomale või haarates olelusvõitluses oma suutäis, või siis lihtsalt alla käia.

Ometi on inimese igavene püüd väärida inimlikku kohtlemist, mille uusaeg vormistas humanismina ning millest omakorda võrsusid või mida toetasid humanitaarteadused. On sellelegi osutatud, et ühiskonna «inimlikku» temperatuuri ei mõõda üksnes sotsiaalse turvalisuse olemasolu, vaid ka humaniora positsioon kollektiivses teadvuses.

Mis selle humaniora alla kuulub? Klassikalised ja rahvuskeeled, kirjandus, ajalugu, filosoofia, religioon, kujutavad ja esituskunstid (teater, film jms), antropoloogia, psühholoogia, meedia- ja laiemalt kultuuriuuringud. Küsigu nüüd lugeja endalt, missugune positsioon on humanitaarteadustel riigi teaduspoliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles