Riigikontroll: soodusravimid maksavad liiga palju

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikontrolli hinnangul on riik soodusravimite hüvitamise korraldamisel läbi kukkunud, kuna suur osa ravimeid kirjutatakse välja ravimi nime (mitte toimeaine) järgi, ravimid on kallimad kui mitmes teises riigis ning patsiendi omaosalus ravimite ostmisel on üks suuremaid Euroopas.

Sellise olukorra põhjusteks peab riigikontroll oma värskes auditis ebapiisavat konkurentsi ravimiturul, aga ka arstide soovimatust välja kirjutada toimeainepõhiseid retsepte ja riigiasutuste suutmatust tagada tõhus järelevalve apteekrite ja arstide töö üle. Samuti on põhjuseks patsientide vähene teadlikkus ja piiratud ostujõud, leiab riigikontroll. Aastas maksavad patsiendid soodusravimite eest umbes seitse miljonit eurot rohkem, kui peaks, selgus riigikontrolli arvutuste tulemusena.

Kui Euroopas oli patsientide omaosalus ravimi hinnast 2008. aastal keskmiselt 18,9 protsenti, siis Eestis oli see mullu 34,5 protsenti. Ravimid on kallid ja valik on väiksem kui meiega võrreldavatel turgudel. Paljud patsiendid ostavad kallimaid ravimeid, kuna arstid ei täida alati nõuet kirjutada retseptile toimeaine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles