Maksuamet: pool keskturul kauplejatest töötab mustalt

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskturu letid
Keskturu letid Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliamet koostöös politseiga kontrollis sel nädalal 222 Tallinna keskturul kauplejat ning tuvastas, et pool neist töötas seal n-ö mustalt.

Ameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul uuriti reidi käigus eelkõige võimalikku käibe varjamist, ümbrikupalga maksmist ning salaalkoholi ja -tubaka müüki, teatas maksu- ja tolliameti pressiesindaja.

«Kontrolli esialgsetel tulemustel selgus, et pool turul küsitletud 222 kaubitsejast töötavad n-ö mustalt, mis tähendab, et nad ei saa ametlikult palka ega ole ka FIEdena registreeritud,» ütles Lemendik.

 Ta lisas, et amet tuvastas kontrolli käigus ka täiesti registreerimata ettevõtlust, mis vajab täiendavat uurimist.

Kaubitsejate suhtes, kelle puhul avastati käibe varjamist või ümbrikupalga maksmist, alustab maksuamet maksumenetlus. Ametnike peamine eesmärk on tagada, et kontrolli käigus tuvastatud puudused saaksid maksudeklaratsioonides likvideeritud ja seaduse järgi tasumisele kuuluvad maksud riigieelarvesse üle kantud, märkis ameti pressiesindaja.

Kui makse on tahtlikult deklareeritud ja makstud vähem, kui seaduse järgi oleks pidanud, siis on võimalik isikut karistada rahatrahviga. Füüsilist isikut võib karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut ehk kuni 1200 eurot, juriidilist isikut rahatrahviga kuni 13 000 eurot. Veel peavad isikud tasuma tagasiulatuvalt intressi õigel ajal deklareerimata jäänud summa pealt.

Kokku tuvastati kontrollil 135 isikut, kellest 61 on FIEd ja 74 juriidilised isikud.

Tegemist oli ühe osaga maksu- ja tolliameti tegevusest kõrge riskiga müügikohtade kontrollimisel, et tagada aus konkurents ettevõtluses. Sarnaseid kontrolle on turgudel tehtud varem ja tehakse ka edaspidi.

Lemendik tõi välja, et turgudele on üldjuhul koondunud just väikeettevõtjad, keda ebaaus konkurents võib kõige enam kahjustada. «Näiteks ei saa talupidaja, kes oma maksud ausalt ära maksab, müüa oma kaupa sama hinnaga kui ebaaus kaupmees. Samuti on turgudel väga suur sularahakäive, mis on meie hinnangul üheks peamiseks käibe varjamise riskiteguriks,» selgitas Lemendik.

 Kontrolli käigus avastati ka 10 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles