Jürgens tõrjub jutte ühtse vene nimistu läbikukkumisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Jürgensi valimisplakat.
Sergei Jürgensi valimisplakat. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei (EÜVP) kaasesimees Sergei Jürgens tõrjus laupäeval jutte Euroopa Parlamendi valimisteks ühtse vene valimisnimekirja koostamise läbikukkumisest, samas tunnistas ta, et üksmeelele kogukonna liikmete seas ei õnnestunud ka seekord jõuda.


Eestimaa Ühendatud Vasakpartei esitles reedel oma ametlikku nimistut, millesse kuulub kuus kandidaati ning mille esinumbriks on Maardu linnapea Georgi Bõstrov.

Talle järgnevad kirjastaja Vladimir Illjaševitš, Venemaa kodanike Eesti vabariikliku kogu esimees Juri Mišin, EÜVP juhatuse liige ja Euroopa Vasakpartei juhatuse liige Katrin Sepp, Venemaa Kaasmaalaste Ühenduste Liidu esimees Sergei Sergejev ning EÜVP juhatuse liige Malle Salupere.

Inimõiguste teabekeskuse direktor Aleksei Semjonov, kes andis varem põhimõttelise nõusoleku nimekirjas kandideerida, loobus reedel, kuna ei nõustunud muu hulgas EÜVP tingimusega astuda erakonna ridadesse.

Varem teatas oma osalusest valimistel üksikkandidaadina Dmitri Klenski, kes algselt kavatses samuti ühisnimekirjas osaleda, ent kelle ambitsioon oli saada selle esinumbriks.

«Paljud unustavad, et Euroopa Parlamendi valimistel võivad osaleda vaid parteinimekirjad või üksikkandidaadid. Sõltumatud kandidaatide nimistud on võimalikud vaid kohalikel valimistel. Iseasi on see, et mitmetel põhjustel ei õnnestunud saavutada üksmeelt ühtse nimekirja potentsiaalsete kandidaatide vahel,» märkis Jürgens.

Tema hinnangul on täiesti normaalne, kui parteinimekirjas kandideeriv inimene kohustub järgima selle erakonna vaateid ja alluma selle korraldustele ning valituks osutudes töötama kõik viis aastat antud juhul Euroopa Vasakpartei fraktsioonis.

«Mis puudutab meie nõudmist kandidaatidele, et nende valituks osutumisel kanda teatud osa nende tulevastest tuludest EÜVP-le, siis ka selles ei ole midagi uut. Näiteks annetavad Euroopa Vasakpartei saadikud EPs oma koduparteidele 20 protsenti tuludest,» kinnitas Jürgens.

Ta lisas, et valimisnimekirja võidakse veel täidendada, ent esimesed kuus kandidaati ja nende järjekord enam ei muutu.

Jürgensi sõnul üritab EÜVP jätkuvalt saavutada kompromissi Vene Erakonnaga Eestis (VEE) ühtse nimekirja koostamise osas.

Veebruari keskel tegi VEE ettepaneku koostada EP valimisteks ühisnimekiri, et kindlustada ühtse vene kandidaadi pääs EPsse. VEE pakkus esimest kohta nimistus Maardu linnapeale Georgi Bõstrovile, samuti pakuti osalust Semjonovile, Mišinile ja Klenskile.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 7. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles