Tartu Vaim austab pillide kuningannat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillide kuninganna on Tasku keskuse aatriumis Tartus saanud enda käsutusse kaks korrust. Esimesel on tiibklaverid, teisel pianiinod.
Pillide kuninganna on Tasku keskuse aatriumis Tartus saanud enda käsutusse kaks korrust. Esimesel on tiibklaverid, teisel pianiinod. Foto: Sille Annuk

Kui lähtuda iidsest tõdemusest, et orel on pillide kuningas, siis võib kergesti tekkida küsimus: mis on pillide kuninganna? Sellele küsimusele on vastuse andnud helilooja, esimene eesti kutseline muusikakriitik ja leidlik klaveriehitaja Aleksander Läte: «Klaver on pillide kuninganna.»

Eesti klaverimuuseumi juhatuse esimees Alo Põldmäe on seda poeetilist defineeringut au sees hoidnud. Seesama lipukiri lehvib ka alates tänasest neli nädalat Tasku keskuse aatriumi kahel korrusel Tartus. Tõsi, lippu saab vaadata vaid vaimusilmas. See-eest olid peaaegu kõik 24 klaverit eilseks kohale sõidutatud ja tassitud.

Remontimiseks hädasti raha vajava Helme mõisa Valgamaal enda käsutusse saanud klaverimuuseum on korraldanud seni neli suuremat ajalooliste klaverite väljapanekut, neist ühe eelmise aasta sügisel Tallinnas Viru keskuses. Seekordse ettevõtmise «Tartu Vaim ja klaver» teeb erakordseks asjaolu, et Põldmäe on selle kujundanud lausa festivaliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles