Samost: Eesti peab rahvusvaheliselt rohkem eristuma

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ühisraha tähis
Euroopa ühisraha tähis Foto: Corbis / Scanpix

Anvar Samost leidis saates «Olukorrast riigis», et Eesti jaoks on praegu oluline rahvusvaheliselt eristuda.


«Eesti valitsus on kindlasti mõelnud selle peale, kuidas eristuda rahvusvaheliselt. Siin on olnud mitmeid suhteliselt õnnestunud mõtteid. Seesama asjaolu, et Euroopas on üks eurotsooniväline riik, kelle peaminister võib rahulikult öelda, et «teate mis, telliks õige erakorralise hindamise, et me päris kindlasti täidame aasta lõpus Maastrichti kriteeriumid ära». See on asi, mis rahvusvaheliselt leidis tähelepanu ja andis ka Eesti inimestele kindlustunnet,» rääkis Samost.

Samosti arvates tuleb kasutada mingeid kujundeid, mis tõstavad Eesti naaberriikide taustal teistsugusesse positsiooni. «Eristuda on võimatu olles tagasihoidlik, igav ja skeptiline.»

Peaminister Andrus Ansipi väljapakutud kuupäev eurotsooniga ühinemiseks ei ole Samosti arvates ebareaalne kuupäev. «See on sõnum, kujund, mida saab kasutada Eesti erisustele tähelepanu juhtimiseks. Kui peaminister oleks ajakirjanikele öelnud, et ta ei tea, kas ja millal euroga ühinetakse, aga ootame ikka selle hindamise ära. Kas siis sellisel viisil on võimalik oma profiili tõsta või eristada?» tõstatas Samost küsimuse.

«See sõnum on suunatud meediale üldise fooni muutmiseks. Minu meelest enam paremat sõnumit antud kontekstis on väga keeruline välja mõelda,» sõnas Samost.

«Selle asemel et Ansipit kõikide vahenditega mõnitada, peaksime mõtlema, et mida ta veel saaks teha. Antud juhul oleme kõik ühes paadis,» tõdes Samost.

Samost lisas, et samas tuleb valitsusel väga tõsiselt mõelda, et nad ikkagi suudaksid panna oma teod oma sõnade jälgedesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles