Mihhail Gorbatšovi viinavastane kampaania kohtas vastuseisu

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

CIA leidis ülevaates Mihhail Gorbatšovi joomarlusvastasest võitlusest, et too kampaania tegeles reaalse ja tähtsa probleemiga ning saavutas teatavat edu.

«1984. aastal ei taganud Lätis asuva autoosade tehase töölised purjusoleku tõttu detailide etteandmist konveierile,» toob dokument ühe paljudest näidetest, mis on võetud nõukogude meediast. «1985. aastal kinnitas režiimimeelne lektor Leningradis avalikul loengul, et alkohol on Nõukogude Liidule suurem oht kui antikommunistid.»

Gorbatšovi kampaania saavutas CIA raporti andmeil seda, et «mõnedes ettevõtetes enam ei jooda, ja teistes on see vähenenud». Kuid Nõukogude juhtkonnas polnud üksmeelt – Jegor Ligatšov soovis kampaaniat laiendada, samal ajal kui Ukraina parteijuht Vladimir Štšerbitski üritas selle täielikule rakendamisele vastu töötada. «Ametnike seas kohtas kampaania vastu põlgust, nad väidavad, et karmid meetmed võivad provotseerida rahutusi ning Gorbatšov oleks pidanud enne alkoholitarbimise piirangute kehtestamist kanaliseerima töötajate rahulolematust mujale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles