Saarte Kogu protesteerib praamihindade tõusu vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Hiiumaa Rohuküla sadamas.
Parvlaev Hiiumaa Rohuküla sadamas. Foto: Mihkel Maripuu

Mittetulundusühing (MTÜ) Eesti Saarte Kogu eestseisus saatis reedel pöördumise riigikogule, parlamendi saarte ühendusele, regionaalministrile ja majandus- ja kommunikatsiooniministrile, protesteerides kavandatava praamiveo hinnatõusu vastu.

Oma kirjas väljendab MTÜ eestseisus sügavat hämmingut majandus- ja kommunikatsiooniministri otsuse üle tõsta praamipiletite hinda veerandi võrra, mis toob kaasa hinnatõusu kõigile saartel tarbitavatele elutähtsatele kaupadele ja saartelt väljaveetavatele toodetele. Eestseisus leiab, et praamihind peab saarlastele olema kujundatud samadel alustel kui Eesti teiste piirkondade elanikele, see tähendab maanteepikenduse põhimõttel.

Eestseisus kutsus parlamenti vastu võtma praamipileti hinnakujundust sätestava seaduse, mis näeb ette saarte elanikele soodustusi Euroopa tavade kohaselt.

Kuna riigieelarvest kütusehinna kompenseerimiseks ilmselt raha juurde ei saa, kavandab majandusministeerium Virtsu-Kuivastu, Rohuküla-Heltermaa ja Triigi-Sõru laevaliinil piletihindade tõstmist kuni veerandi võrra. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Eero Pärgmäe on öelnud, et reise tuli piirama hakata, kuna vastasel juhul poleks kompensatsioonidega aasta lõpuni välja tuldud.

Väinamere Liinide juhataja Urmas Treiel on öelnud, et seniselt tasemelt enam alla minna ei saa. Selleks, et järgmisel aastal sama probleemiga silmitsi ei seistaks, on kooskõlastamisele saadetud eelnõu, mis tõstaks kolmel liinil piletihindasid kuni 25 protsenti. Hinnad tõuseksid nii saarte elanike jaoks kui ka mittesaarlaste jaoks.

Praamiliikluse rahastamiseks tellib riik Väinamere Liinidelt reiside hulga ja maksab iga reisi eest lepingujärgselt kindla summa. See raha, mida kassades reisijatelt pileti eest võetakse, läheb riigile. Samas katab see piltitulu keskmiselt poole Virtsu-Kuivastu reisi maksumusest, Rohuküla-Heltermaa liinil aga vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles