Paet: Prantsusmaa on Eestile väga oluline partner

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet märkis täna Tallinnas Prantsuse Euroopa asjade ministri Bernard Cazeneuve'iga kohtudes, et viimastel aastatel on Eesti ja Prantsusmaa koostöö eri valdkondades oluliselt tihenenud.

Välisministri sõnul teeme Prantsusmaaga julgeolekuvaldkonnas edukat koostööd Euroopa Liidu piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta. «Eesti laevakaitse meeskond osaleb operatsioonil Prantsuse laeval ning tänu senisele positiivsele kogemusele soovime kindlasti operatsioonil osalemist sel aastal koos prantslastega jätkata,» ütles Paet.

Eesti ja Prantsusmaa kahepoolse kaitsekoostöö aluseks on 2011. aasta sügisel uuendatud kaitsealase koostöö leping. Lisaks teeme Prantsusmaaga tihedat koostööd ka NATOs. «Prantsusmaa oli Eesti, Läti ja Leedu õhuturbemissiooni tähtajatuks muutmise üks olulisemaid toetajaid ning on mitmel korral panustanud õhuturbemissioonis meie õhutuumi turvalisuse tagamisse,» sõnas välisminister.

Välisminister lisas, et konsulaarkoostöö raames on prantslased meie kodanikele abiks olnud. «Praegu on Prantsuse saatkond meie hea partner Fidžil, et aidata leida lahendust seal kohut ootava Eesti kodaniku juhtumile,» ütles ta. Välisminister lisas, et vastavalt Eesti ja Prantsusmaa vahelisele viisaesinduslepingule esindab Prantsusmaa meid viisaküsimustes 15 riigis, olles sellega meid esindavate riikide seas esikohal.

Välisministri sõnul on uue dimensiooni Eesti ja Prantsusmaa suhetesse lisanud Eesti vaatlejastaatus Rahvusvahelises Frankofoonia Organisatsioonis (OIF). Eriti oluliseks peame OIFiga sõlmitud kokkulepet, mille kohaselt saavad Eesti riigiametnikud OIFi toetusel täiendada oma prantsuse keele oskust. Samuti lisas Paet, et igati rõõmustav on ka Eesti ja Prantsusmaa vaheline aktiivne kultuurikoostöö. Eelmisel aastal toimus Prantsusmaal läbi aegade suurim Eesti kultuurifestival «Estonie-Tonique», mille raames käis Prantsusmaal üle 200 Eesti esineja ja toimus rohkem kui poolsada üritust.

Paet ja Cazeneuve kõnelesid kohtumisel pikemalt ka olukorrast Süürias. Ministrid leidsid ühiselt, et tuleb jätkata tööd poliitilise ülemineku võimaldamiseks riigis. «Oluline on liikuda edasi Süüria üleminekuvalitsuse moodustamise suunas,» ütles Paet. Seega tuleb välisministri sõnul rahvusvahelisel üldsusel veelgi tungivamalt kutsuda Süüria opositsiooni üles ühinema. «Toetame igati ka ÜRO ja Araabia liiga ühise eriesindaja Lakhdar Brahimi tööd olukorrale lahenduse leidmisel,» lisas ta.

Samuti tõdesid ministrid, et humanitaarolukord Süürias on väga raske. «Seetõttu tuleb Süüria elanikke toetada seni, kuni leitakse poliitiline lahendus ja saavutatakse rahu,» lausus Paet. Välisminister lisas, et rahvusvaheline kogukond peab üles näitama ka solidaarsust põgenikke vastuvõtvate riikide toetamisel.

Kohtumisel räägiti veel ka viimastest arengutest Euroopa Liidus ja eurotsoonis, samuti Idapartnerluse teemadest ning Venemaaga seonduvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles