Leivapäeval peksis traktori abil reht iidvana masin

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval Rocca al Mares Eesti vabaõhumuuseumis peetud leivapäeval sai näha ka Heino Prosti põllutöömasinate muuseumist pärit traktori Deering jõul töötavat rehepeksumasinat Thermanius.
Pühapäeval Rocca al Mares Eesti vabaõhumuuseumis peetud leivapäeval sai näha ka Heino Prosti põllutöömasinate muuseumist pärit traktori Deering jõul töötavat rehepeksumasinat Thermanius. Foto: Laura Oks

Pühapäeval Rocca al Mares Eesti vabaõhumuuseumis peetud leivapäeval sai näha ka Heino Prosti põllutöömasinate muuseumist pärit traktori Deering jõul töötavat rehepeksumasinat Thermanius (pildil masinad ja omanik). 1930. aastatel ehitatud masin muudkui mürises ja kui vili ülevalt sisse puistati, siis tulid ühest otsast välja õled, teisest otsast aga pudenesid sinna seotud kottidesse puhtad viljaterad.

«See masin toodi mulle õue peale 1948. aastal. Masin oli külili, kui ta kohale veeti, ja igatpidi lagunenud. Pidi lammutamisele minema, aga ma küsisin endale,» meenutas järgmisel kevadel 80-aastaseks saav Tartumaa mees.

Masinale tuli teha peaaegu täielikult uus puidust kere ning sees olevad keerukad mehhanismid vajasid samuti kõvasti putitamist. Aga Prost tegi masina korda ja sellega sai veel samal aastal pekstud 42 talu vili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles