Südamehaigused käivad ajaga kaasas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal Eestit külastanud Euroopa Kardioloogide Seltsi presidendi professor Panos Vardase sõnul on paljudes Euroopa riikides tänu suitsetamisvastastele regulatsioonidele südamehaigusi vähem, kuid samas on kerkinud esile uued probleemid, näiteks laste ülekaalulisus.

Kui 20. sajandi esimeses pooles kimbutas Euroopat vaesus ning esines palju südamereumat ja klapihaigusi, siis sajandi teisel poolel said inimesed rikkamaks ja hakkasid elu nautima, sealhulgas rohkem rasvast toitu sööma. See tõi kaasa rohkem südameveresoonkonna ateroskleroosilisi haigusi ehk kolesteroolist tingitud arterite lupjumist, mis viib lõpuks välja infarktini.

Professor Vardase sõnul on aga viimase aastakümnega tekkinud Euroopas situatsioon, kus vanad tendentsid süvenevad, aga suureneb oluliselt vanurite osakaal, mis tähendab üha rohkem degeneratiivseid (vananemisest tingitud – toim) haigusi ja vajadust pidevalt vanureid jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles