Haage puhasti reostab järjest vähem

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe Veevärgi juhatuse liige Andres Aruhein seirab Haage reoveepuhasti järelsetitist võetud vett, mis tundub üsna selge.
Emajõe Veevärgi juhatuse liige Andres Aruhein seirab Haage reoveepuhasti järelsetitist võetud vett, mis tundub üsna selge. Foto: Kristjan Teedema

Viljandi maantee äärse Haage aleviku reoveepuhasti sai sel suvel 20 000 euro eest uue järelsetiti, millest voolab Ilmatsalu jõkke väliselt ideaalpuhas heitvesi. Liigse lämmastikuga on puhasti haldajal siiski veel pusimist.

Kui vabatahtlik keskkonnakaitse ekspert Peep Mardiste läks 2011. aasta kevadel anonüümse vihje peale Ilmatsalu jõe äärde, pahises Haage puhasti heitveetorust jõkke mürkroheline vesi. Laborisse viidud veeproovist ilmnes, et selle hõljuvaine, lämmastiku ja fosfori sisaldus ning biokeemiline hapnikutarve oli kolm-neli korda üle piirnormi.

«Kõik, välja arvatud lämmastik, vastab nüüd Haage puhastile kehtivale normile,» kinnitas alates 2010. aasta augustist puhastit haldava Emajõe Veevärgi juhatuse liige Andres Aruhein. «Lämmastiku tase aga alaneb järk-järgult edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles