Elo Süld: enam kui tuhat aastat kestnud arutelu prohvet Muhamedi üle

Elo Süld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elo Süld
Elo Süld Foto: Erakogu

Miks on islamimaailm prohvet Muhamedi suhtes nii tundlik? Ja kas prohveti elus on tõesti sündmusi, mis annavad alust teda kujutada naistemaia seelikuküti, pedofiili või jõhkardist vallutajana? Aastatuhandepikkusele poleemikale vaatab tagasi religiooniuurija Elo Süld.

Viimasel nädalal on maailma raputanud skandaalne film «Moslemite süütus», mille tegijad taotlesid enda sõnul uue tõe paljastamist moslemite ja Muhamedi eluloo kohta. Arvestades filmi avaldamisele järgnenud ja tänaseni kestvaid rahutusi ning ohvrite hulka, on selle filmi tegemise puhul kahtlemata tegemist kuritahtliku aktiga. Miks on islamimaailm prohvet Muhamedi suhtes nii tundlik? Ja kas prohveti elus on tõesti sündmusi, mis annavad alust teda kujutada naiste­maia seelikuküti, pedofiili või jõhkardist vallutajana?

Võrreldes Jeesuse elu uurimisega, kus algallikad väidavad, et ta oli jumala poeg, võikski esmapilgul tunduda, nagu saaks Muhamedi puhul rääkida heast võimalusest ajalooliseks lähenemiseks. Ta oli inimene, sündinud inimesest, elas kohas ja ajal, mis on dateeritavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles