Mart Kivastik: tõde ja õigus... Eestlase hingest

Mart Kivastik
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kivastik
režissöör ja kirjanik
Mart Kivastik režissöör ja kirjanik Foto: SCANPIX

Toomas Hussar on teatri ja filmiga seotud juba ammu. Ta on kirjutanud näidendeid ja lavastanud Von Krahlis, Rakveres ja Käsmus, teinud peaosa ühes Urbla filmis ja mänginud veel mõnes. Paljud tööd on tehtud koos Ervin Õunapuu ja Toomas Saareperaga. Sarkal on viimasel ajal teatrist tüdimus, Hussar aga on just nüüd tegemas oma parimaid töid. Ei tea, mida ta nii kaua ootas. Käis seenel vist?

Hussar tuli Rakverre lavastama otse «Seenelkäigu» montaažist ja unustas seetõttu end ka teatris filmi tegema. Ja see on läinud õnneks. Stseenid on «monteeritud» uskumatult nupukalt ja kohati on need tõepoolest vaid lühikesed jupid, milliseid teatris tavaliselt ei kohta. Samas on ka dialooge ja muidu arutelusid, mis venivad nagu paelussid, kuid mitte ülemäära. Neid võib nii kuulata kui ka lihtsalt vaadata, sest kõik algab pildist.

Näitlejatest ei sobiks kedagi esile tõsta, kuna see on puhas ansamblitöö. Spordis öeldakse, et saavutati meeskondlik võit. Ütleme, isegi ülekaalukas meeskondlik võit. Olgu džentelmenid või matsid – kõik särasid laval.

Tagasi üles