USA pankadest välja petetud raha Eestis pesnud paar mõisteti vangi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adil Allahverdijev ja Olga Drozdetskaja märtsis Harju maakohtus. Erinevalt ringkonnakohtust mõistis esimene kohtuaste nad õigeks, sest väidetavalt polnud nad teadlikud raha kuritegelikust taustast.
Adil Allahverdijev ja Olga Drozdetskaja märtsis Harju maakohtus. Erinevalt ringkonnakohtust mõistis esimene kohtuaste nad õigeks, sest väidetavalt polnud nad teadlikud raha kuritegelikust taustast. Foto: Reporter.ee

Riigikohus jättis rahapesus süüdi neli aastat tagasi Venemaa IT-kurjategijail USA pangakontodelt näpatud raha kätte saada aidanud Eesti elanikud.


Olga Drozdetskaja ja Adil Allahverdijev peavad 12. septembril jõustunud kohtuotsuse kohaselt minema rahvusvahelises arvutikelmuses osalemise eest reaalselt vangi. Eesti elanike roll oli kuriteos raha liigutamine.

Drozdetskaja reaalne vangistus on kuus kuud. Varem politseile vägivalla kuritegudega tuntud Allahverdijevil neli aastat ja kümme kuud. Tõsi, enamiku sellest moodustab mehele 2007. aastal mõistetud tingimisi karistus selle eest, kui ta peksis Maardus baaris inimeste ja turvameeste silme all kahe kaaslasega koos eriti jõhkralt üht meest – piljardikuuliga oimukohta, mistõttu kannatanu teadvuse kaotas.

Rahapesu, mille eest paar süüdi mõisteti, jäi aastasse 2008, kui toonane Hansapank hakkas ootamatult saama USAst sadu rahakandeid. Ehkki kandeid oli aprillikuus kahe nädala jooksul kokku 1131 ja summas 1 570 491 krooni, oli taoline aktiivne välismaine rahalaekumine piisav pankade kaardikeskuse tähelepanu äratamiseks.

Selgus, et tundmatud vene häkkerid olid pääsenud sisse USA 31 panga andmetele ja asusid sealt vaikselt endale raha kandma. Raha jälgi üritati peita vahendajate abil. Ning selleks, et vargus kohe ilmsiks ei tuleks, jätsid kelmid pangakontodelt omastatud summad nii-öelda mõistlikesse piiridesse.

Kuidas täpselt seda raha Eesti kaudu pesta üritati ja kuidas pool sellest Venemaale kuriteo initsiaatoriteni kohale ka jõudis, loe Postimees Plussist.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles