Vallatused peedi ja ploomiga

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe salat: lehtkapsa ja kukeseentega.
Soe salat: lehtkapsa ja kukeseentega. Foto: Liis Treimann

Nopi kohviku kokk Marge Humma paneb saia sisse punapeeti, teeb ilma jahuta ploomikooki ja peab üheks sügise köögitäheks lehtkapsast. 

Nopi kohvik on siinmail üks väheseid kohti, kus praegu lehtkapsast maitsta saab. Paljus sellepärast, et kohvikule-poele uusi asju välja mõtlev arenduskokk Marge Humma on suur lehtkapsa fänn.

Tema avastas selle vitamiini- ja mineraalirikka köögivilja enda jaoks juba ammu, Ameerikas. Aga läinud aastast, kui paar Eesti talunikku lehtkapsast siin laiemalt pakkuma hakkasid ja ka Humma seda oma aias kasvatab, on tema köögis saanud sellest üks sügise tähti.

Seda köögivilja võikski Eestis palju rohkem kasvatada ja süüa, on arenduskokk veendunud. «Hea supi- ja vokiköögivili, sest ei kaota kuumutamisel oma ilusat sügavrohelist värvi, tumenedes õige pisut,» märgib ta.

Viimati näiteks lisas kokk seda kukeseenerisotole – ikka keetmise lõppjärgus. Nüüd kavatseb ta katsetada kuivatamist: keedab mõne minuti, seejärel kuivatab ja lõpuks jahvatab peeneks. Siis pudistab võileivale või supi sisse. Samamoodi on ta enne teinud nõgesega.  
   
Muidugi, lehtkapsas on hea ka värskeks salatiks, kui roots ära võtta – sidrunimahlast ja oliiviõlist vinegrettkastme ning Parmesani juustuga. Või siis soojaks salatiks, nagu Humma Arteris välja pakub. Samuti mahlaseguks, olgu või koos kurgi ja ingveriga – viimatisel Nopi gurmeeturul jõid mehed üpris kiirelt leti sellest mahlast tühjaks.

Muidugi on Marge Humma köögis lehtkapsalgi omajagu konkurente. Näiteks seened. Iseäranis armastab ta neid, mida saab otse pannile panna. Ja järjest rohkem ka neid, mida teised metsa jätavad. Näiteks kitse-limanutti või pihkast liimikut.

Ning ega õuntest ja peedistki sügisel mööda pääse. Toidus tervislikuma noodi pooldajana teeb Humma õunaküpsetisi – kooki, keeksi, muffineid – tihti jahuta. Enam-vähem samamoodi nagu kõrval antud jahuta ploomikookigi. Isegi rullbiskviiti saab küpsetada jahuta, asendades selle maisimanna või jahvatatud mandliga.      

Poppi punapeeti aga võib koka sõnul marineerida särtsakamalt kui harjutud, pannes marinaadi lisaks veele, soolale, suhkrule ja õunaäädikale maitseks tähtaniisi, sinepi-, koriandri- ja põldlambaläätseseemneid.

Või siis keeta peedist koos õuntega vürtsmoosi, kus jõulumekiga ingver, kaneel, tähtaniis, apelsinikoor, nelk. Ja kes maldab kodus saiaküpsetamise ette võtta, pangu tainasse ka peeti, nagu kokk soovitab – ainuüksi värv ja muster saavad isuäratavad.

Peedi ja feta sai

3–4 pätsikest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles