Panetta: Obama lisaväed on Afganistanist lahkunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Leon Panetta
USA kaitseminister Leon Panetta Foto: SCANPIX

Pea kaks aastat pärast USA presidendi Barack Obama korraldust saata Afganistani veel 33 000 sõdurit on need lisaväed tänaseks sealt jälle lahkunud, ütles Ühendriikide kaitseminister Leon Panetta täna.

Panetta sõnul saavutas lisavägede saatmine oma eesmärgi, nurjates islamiliikumise Taliban edusammud lahingutegevuses ning «dramaatiliselt suurendades Afganistani rahvuslike julgeolekujõudude suurust ja võimekust».

«See on väga tähtis verstapost,» ütles Uus-Meremaad väisav Panetta, lisades, et USA vägede komandör Afganistanis, kindral John Allen on seisukohal, et praegune vägede hulk on missiooni täitmiseks piisav.

Afganistani on jäänud 68 000 USA sõjaväelast. Ühendriikide väekontingent oli suurim eelmisel aastal, kui Afganistanis sõdis Talibani mässulistega 101 000 ameerika sõdurit.

USA ja NATO liitlasväed plaanivad Afganistanist lahkuda 2014. aasta lõpuks. Julgeolekuvastutuse üleandmine kohalikele kulgeb aga konarlikult, muret valmistavad afgaani sõdurite sagenenud rünnakud oma välismaistele kolleegidele.

NATO teatas teisipäeval, et liitlasväed piiravad ühisoperatsioone Afganistani sõduritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles