Kaitsevägi kuuliauguga sõiduautost: inimesed peaksid harjutusaladel hoolikad olema

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Hiljuti tuli kaitseväel tegeleda juhtumiga, milles eraisiku varaline kahju võis tekkida kaitseväe harjutusalal. Kaitsevägi tuletab seenelistele ja marjulistele meelde, et harjutusaladele minnes tuleb jälgida kehtivaid liikumispiiranguid ja märgiseid, märgiste lõhkujad aga seavad ohtu enda ja teiste elud.

Juuli lõpus sõitis üks perekond kaitseväe Klooga harjutusvälja territooriumil, järgmisel päeval avastas pereisa autolt kuuliauku meenutava kahjustuse. Politsei ja piirivalveamet alustas kriminaalasja, kuid tänaseni pole süüdlast tuvastatud. Kannatanu ütluste kohaselt võis juhtunu toimuda Klooga harjutusvälja territooriumil, kuna samal ajavahemikul oli Klooga laskeväljal laskeharjutus automaadist Galil, kuulipildujast MG3 ja granaadiheitjast Carl Gustav. Pereisa taotles seejärel kaitseväelt 641 eurot varalise kahju hüvitamist.

Olgugi, et käsitletava juhtumi raames ei ole käesolevaks ajaks süüdlast tuvastatud, ei saa välistada, et kahju tekkis kaitseväe vastutusalal ning seetõttu otsustas kaitsevägi 12. septembril perekonnale autoremondikulud hüvitada.      

Vältimaks inimeste juhuslikku sattumist kaitseväe harjutusväljadele, on alade piirid tähistatud valge-punase või kollase-punase triipudega postidega. Laskmiste ajaks heisatakse harjutusväljade lipumastidesse punased lipud, suletakse sissesõiduteedel olevad tõkkepuud ning paigutatakse maastikule julgestusmeeskonnad.

Õppuste ja laskmiste kohta jagatakse infot harjutusväljade veebilehel, kohalikes ajalehtedes ja omavalitsuste veebilehekülgedel. Harjutusväljade veebileheküljel informeeritakse vähemalt seitse päeva ette, mis kuupäevadel ja kellaaegadel ning mis relvadest mingil harjutusalal lastakse.

«Kaitsevägi ei takista harjutusaladel liikumist, kui seal ei viida  parajasti läbi laskeharjutusi ja õppusi. Kuid kindlasti ei tohi sinna minna, kui toimuvad laskmised. Parim viis tagamaks oma turvalisust on enne harjutusaladele sisenemist uurida, kas seal käib parajasti väljaõpe või mitte,»  ütles Kaitseväe Logistikakeskuse harjutusalade jaoskonna ülem kapten Kaupo Kaiv.

Kaitseväe käsutuses on  kuus harjutusvälja: kaitseväe keskpolügoon, Nursipalu, Sirgala, Kikepera, Klooga ja Männiku harjutusväljad. Harjutusväljade peamine ülesanne on kaitseväe ja kaitseliidu väljaõppe tagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles