Rein Raud: kui ükskord lahvatab vimm...

Rein Raud
, Helsingi Ülikooli ja Tallinna Ülikooli professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Raud
Rein Raud Foto: SCANPIX

Meie kõigi huvides on Eesti teaduse kui tervikliku keskkonna areng, mitte asjatud vastandused ja jõuvõtted, kirjutab Helsingi Ülikooli ja Tallinna Ülikooli professor Rein Raud.

Kujutlege korraks, head loodus- ja reaalteadlastest kolleegid, et ühel hommikul ärkate üles maailmas, kus on toimunud teaduspoliitiline revolutsioon. Seda juhib vastselt ametisse nimetatud uus haridusminister, paadunud ja fundamentalistlik humanitaar, kes on esimese asjana saatnud laiali kõik oma valdkonna senised otsustuskogud ja asendanud need uutega, kus pehmete teaduste esindajatel on domineeriv roll.

Mõistagi ei hakata seal tekki meelevaldselt enda peale tõmbama, sest meil on ju õigusriik ja kõik toimub protseduuride kohaselt. Küll aga kirjeldatakse uuesti ja senisest mõnevõrra erinevalt, mis on õieti tulemuslik teadustöö. Paljuski säilitab uus võimuklikk järjepidevuse, näiteks peab ta endiselt teadusliku publikatsiooni taseme olulisimaks kriteeriumiks eelretsenseeritavust ja rahvusvahelisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles