Riigikogu valimistel alistaks kolmikliit Tallinnas Keskerakonna

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimissedel.
Valimissedel. Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna valimisedu Tallinnas sõltub suurel määral sellest, kas valida saavad ka mittekodanikud - vastavalt sellele on peal kas Keskerakond või kolmikliit.


Eilses Postimehes avaldatud Turu-Uuringute ASi erakondade populaarsusküsitlus näitas Keskerakonnale nii suurt toetust, et ta suudaks jätkata linna valitsemist üksi. 37 protsendi vastanute hääled näitavad keerulisi modifitseerimisi-teisendamisi arvestamata, et 53,6 protsenti künnise ületavatele erakondadele antavatest häältest läheb Keskerakonnale.

Toompeal valitsev kolmikliit koguks kokku 32 protsenti ehk siis ülejäänud künnise ületavate erakondade hääled (süsteemi erisusi arvestamata 46,4 protsenti).

Kodanikud valivad teisiti

Kuid olukord muutub vastupidiseks, kui vaadata, kelle poolt hääletaksid tallinlased riigikogu valimistel. Seal nimelt saavad valida ainult kodanikud.

Keskerakond oleks sel juhul endiselt populaarseim ehk koguks 25 protsendi pealinlaste toetuse. Kui jätta arvestamata künnise alla jäävad erakonnad, üksikkandidaatide toetajad, mitte ühtki erakonda eelistavad isikud ja need, kes ei osanud oma seisukohta väljendada, tähendaks see parteile 37,3-protsendist toetust (koefitsiente arvestamata).

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), Reformierakonna ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna tulemus oleks aga kokku 42 protsenti ja - kui ebaoluline eemaldada -, siis koguni 62,7 protsenti.

Riigikogu valida saavate pealinlaste seas on Keskerakonna järel populaarsuselt teine IRL (17 protsenti), kolmas Reformierakond (15 protsenti) ja neljas sotsid (10 protsenti).

Napilt alla künnise jääb 4-protsendise toetusega Erakond Eestimaa Rohelised, ülejäänud parteide toetus on 1-2 protsenti. 10 protsenti vastanutest leiab aga, et ei hääletaks ühegi erakonna poolt, ning 13 protsendil oma arvamus selles küsimuses puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles