Tallinn võtab miljööväärtuslikud alad kaitse alla (1)

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassisaba miljööalal asuv Sügise 6 elamu pälvis kultuuriväärtuste ameti aukirja.
Kassisaba miljööalal asuv Sügise 6 elamu pälvis kultuuriväärtuste ameti aukirja. Foto: Reio Avaste

Linnavalitsus saadab homme volikokku otsuse eelnõu, millega kehtestatakse Tallinna kesklinna miljööväärtuslike hoonestusalade piiride ning kaitse- ja kasutamistingimused.


Tegemist on teemaplaneeringuga, millega määratakse Kesklinna territooriumil asuvad Kadrioru, Torupilli, Raua, Tatari, Kassisaba, Uue-Maailma, Veerenni ja Kitseküla asumite miljööväärtuslike hoonestusalade piirid ning seatakse nende kaitse- ja kasutamistingimused.

See peaks tagamaks miljööväärtuslike hoonestusalade kui ajalooliselt väljakujunenud linnaehituslike tervikute ja neid kujundavate ehitiste, kinnistustruktuuri, maastikuelementide, miljöö eripära ja avanevate kaug- ning sisevaadete säilimise, öeldakse eelnõu seletuskirjas.

Linn algatas planeeringu seetõttu, et miljööväärtuslikud, valdavalt puithoonestusega alade paiknevad linna keskuse läheduses ning on selle tõttu arendustegevuse surve all, mis seab ohtu nende ajaloolise keskkonna säilimise.

«Tallinna puithoonestus moodustab olulise kihistuse linna ajaloos, seda nii arhitektuuriajalooliselt kui sotsiaalmajanduslikult, sest tegemist oli eestlaste jaoks esimeste sellises mastaabis eluaseme piirkondadega. Piirangute seadmine on seega vajalik kultuuriväärtusliku pärandi säilitamiseks ja arenguvõimaluste määramiseks ning alade kõrgekvaliteedilise elukeskkonna tagamiseks, seejuures mitte takistades arenguid ja ehitustegevust, vaid säilitades mitmekesise ja paljutähendusliku linnaruumi,» sedastab eelnõu seletuskiri.

Miljööväärtuslike hoonestusaladena määratletakse ja käsitletakse alasid, kus on ajalooliselt välja kujunenud ühtne, kindlatele kriteeriumitele vastav hoonestus, tänavatevõrk ja haljastus, mille kvalitatiivne tase väärib säilitamist.

Tallinna miljööväärtuslikud hoonestusalad

Kadrioru
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb Narva maantee ning J. Vilmsi, Mäekalda ja Valge tänava vahelisel alal.

Kassisaba
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb Toompuiestee, Paldiski maantee, Tehnika tänava ja Luise tänava vahelisel alal.

Kitseküla
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb kahel pool Pärnu maanteed Juurdeveo ja Kauba tänava ning Asula ja Magdaleena tänava piirkonnas.

Raua
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb Narva maantee, J. Vilmsi, F. R. Faehlmanni ja F. R. Kreutzwaldi tänava vahelisel alal.

Tatari
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb Sakala, Tatari ja Liivalaia tänava ning Pärnu maantee vahelisel alal.

Torupilli
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb Tartu maantee ning Pronksi, Gonsiori ja J. Vilmsi tänava vahelisel alal.

Uue-Maailma
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb Tehnika, Endla, Koidu, Luha ja Virmalise tänava vahelisel alal.

Veerenni
miljööväärtuslik hoonestusala paikneb Veerenni, Uus-Tatari, Ravi, Magasini ja Õilme tänava vahelisel alal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles