Jüri Laurson: arusaamatused avaneva elektriturug

Jüri Laurson
, volitatud elektriinsener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Pm

Raske on aru saada, miks Eesti ei saa elektrituru avamist edasi lükata ja sunnib kliente 2013. aastast ostma elektrit vabaturult, kuigi elektrituruseaduse muudatusi ei ole täidetud. Samuti jääb arusaamatuks, miks Eesti riigi seadusetegijad turule minekuga nii kiirustasid.

Euroopa Liidus avanes elektriturg juba 2007. aastal. Euroopa Liiduga liitudes anti Eestile elektriturule ülemineku ettevalmistamiseks aega kümme aastat, seega aastani 2017, mitte aastani 2013. Selle aja jooksul oleks Eesti saanud ilma kiirustamata täita elektrituruseaduse muudatusnõudeid ning eelkõige tõsta ELi abil Eesti maksujõuetu elanikkonna pensionid ja palgad Euroopa Liidu keskmisele tasemele.

Samas ei ole Elektrilevi jõudnud tarbijale paigaldada kaugloetavaid tunniarvesteid, mis on vabaturule mineku üks tingimusi. Vabaturul võib elektri hind turul muutuda palju kordi ja ettearvamatult. Neid muutusi pole võimalik fikseerida kliendil olemasolevate «margapuudega». Tunniarvesti annaks kliendile aga võimaluse turul operatiivselt müüjaid vahetada ilma pealesunnitud vahendajateta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles