Vaata, mida loed, ja loe, mida vaatad

Margus Haav
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur ulatab kirjandushuvilisele televaatajale kord kuus teleri vahendusel abikäe ja tutvustab uudiskirjandust.
Mart Juur ulatab kirjandushuvilisele televaatajale kord kuus teleri vahendusel abikäe ja tutvustab uudiskirjandust. Foto: ÜLO JOSING/ETV

Lugemine loeb, see on selge. Aga mida õigupoolest lugeda, kui raamatuid on juba praegu ilmas ilmatu hulk. Vähe sellest, kirjanikel ei saa sellest ikka veel küllalt ning niigi punnis riiulid viiksuvad kaeblikult iga kuu regulaarselt lisanduva uue patsaka all.

On isegi kokku arvutatud, et tänapäeval ilmub maailmas üks uus raamat iga 30 sekundi järel. Raamatute hulk on viimasel sajandil kasvanud umbes viis korda kiiremini kui Maa elanikkond. Loed neid fakte ja jääd tahes-tahtmata kuidagi mõtlikuks. Palju siis üks inimene ikka suudab.

Mehhiko luuletaja ja esseist Gabriel Zaid on kirjutanud mitu väga vaimukat raamatut sellest, et raamatuid on liiga palju. See tore vanahärra on ka välja arvutanud, et iga päev, mil me loeme ühe raamatu, oleme endalt röövinud võimaluse lugeda ülejäänud 4000 raamatut, mis sel päeval avaldati.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles