Autovedajate ühendus: täismassi ületamisel olgu trahvid suuremad

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veok.
Veok. Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon (ERAA) leiab, et üle 12-tonnise masinaga sõitjaid peaks karmimalt trahvima, kuna nii raske masin kahjustab liiklusohutust, konkurentsi ja lõhub teid.

ERAA tegi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku kehtestada rangemad trahvimäärad üle 12-tonniste sõidukitega suurima lubatud täismassi või teljekoormuse korduval ületamisel.

Assotsiatsiooni andmetel moodustab suurema osa (80st 46) Eesti teedel toime pandud kõige raskematest rikkumistest üle 12 tonnise sõidukiga suurima lubatud täismassi ületamine 20 protsendi võrra või rohkem. Kuue ettevõtte puhul olevat tegemist rohkem kui ühe rikkumisega ning üks ettevõte on toime pannud kuus rikkumist.

ERAA hinnangul on praegused karistused ebapiisavad ning ei täida eesmärki. Samas kahjustavad üliraskete masinatega piirnormide eirajad nii liiklusohutust kui võrdset konkurentsi ning põhjustavad infrastruktuuri lagunemist.

Liiklusseaduses järgi karistatakse praegu üle 12 000 kilogrammi lubatud täismassiga sõiduki, mille maksimaalset lubatud täismassi ületatakse 20 protsendi võrra või rohkem, juhtima lubamise eest selle omaniku, valdaja või vastutava isiku poolt rahatrahviga kuni 200 trahviühikut.

Kui teo paneb toime juriidiline isik, siis on trahv 3200 eurot.

ERAA soovib, et kui juriidiline isik paneb teo toime vähemalt teist korda, peaks trahv olema 9600 eurot. Lisaks peaks veo peatama, kuni trahvi maksmiseni, et karistus oleks võimalikult efektiivne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles