Katkise maailma kokkukudumine

, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) teeb koos isaga laevasõitu.
Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) teeb koos isaga laevasõitu. Foto: Kaader filmist

Hushpuppy on väike armas tüdruk. Ta elab koos isaga Vannis. Vann on muidugi midagi hoopis muud, palju suuremat, kui me ette kujutame. See on tõusuvetest ümbritsetud väike saar, mille elanike kogukondlikult kokkuhoidvates suhetes on elutervet sooja loomulikkust, rõõmu ülistamist. Viimane on Vanni elanike vahend surma ja kaose võitmiseks, sest need käivad eluga alati käsikäes.

Vannis teatakse hästi, et ühel päeval tuleb torm, maapind vajub, vesi tõuseb ja kogu Vann kaob jäljetult. Jääb vaid igavene hulk vett. Ja ehk ka mälestus Hushpuppyst – tuleviku teadlastele avastamiseks.

Vann asub üsna äratuntavalt kusagil Louisiana osariigis, mis on üks unikaalsemaid Ameerika Ühendriikide kultuurilisi piirkondi. Omalaadsed dialektid, toidud, muusika ning kreooli ja cajuni sulamkultuurid. Ent meile näidatav Vann võib asuda ka ükskõik kus ja millal. Seal, kus keegi ütleb, et «siin on minu kodu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles