Põlengud Kohtla-Järve poolkoksimägedes summutatakse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve poolkoksimägi.
Kohtla-Järve poolkoksimägi. Foto: Sille Annuk

Pärast Kohtla-Järve poolkoksimägede puuistandustest puhtakslükkamist uuesti aktiveerunud tulekolded teevad inimestele muret, kuid on mägede täiesti ohutuks muutmisel ja veekindla kattega katmisel paratamatud.


Poolkoksimägede sulgemise juht Raimo Jaaksoo keskkonnaministeeriumist ei salga, et Brüsselist rahastatud suurprojekt hõlmab keerukaid probleeme, põlengute aktiveerumist ministeerium tagasilöögiks ei nimeta, sest see võimalus oli varem teada ega takista edasisi töid, kirjutas Õhtuleht.

Jaaksoo sõnul toimib poolkoksimägedes või pigem ahelikke meenutavates aheraineladestustes korstnaefekt: õhk pääseb mäejalami äärtest hõõguva aheraineni ja liigub üles, toites hiigelahju pidevalt põlemiseks hädavajaliku hapnikuga.

Veel paar kuud tagasi polnud kellelgi pakkuda head lahendust, kuidas põlemisprotsessile piir panna ning selleks telliti eri ekspertidelt hinnangud, mis sisaldasid põlengukolde veega kustutamist, summutamist, põleva materjali teisaldamist või siis lihtsalt ootamist, kuni kõik põlev ära põleb.

«Tänaseks oleme saanud seisukorra hinnangud ja soovitused põlengukollete likvideerimiseks Tartu Ülikoolist ja Saksa firmalt DMT GmbH. Eksperdid leiavad, et põlengukollete summutamine õhu juurdepääsu sulgemise teel on parim võimalik tee taassüttimise ohu kõrvaldamiseks. Juba järgmisel nädalal hakatakse arutama konkreetseid lahendusi,» rääkis Jaaksoo.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles