Valitsus kiitis heaks nime muutmise lihtsustamise

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass
Eesti pass Foto: Raigo Pajula

Valitsus kiitis heaks regionaalminister Siim Valmar Kiisleri esitatud nimeseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis teeb nime muutmise kodanikule mugavamaks ja kiiremaks ning riigile odavamaks.

Justiitsministri parandusettepaneku kohaselt antakse juhtumitel, mis eeldavad üksnes dokumendi kontrolli, nime muutmise õigus regionaalministri poolt volitatud isikule. Näiteks olukordades, kui isik soovib võtta endale esivanema nime või muuta mitmest nimest koosneva perekonnanime järjestust. Muudatus kiirendab nimevahetuse toimingut.

Nime muutmise otsustamise andmine maavalitsuse pädevusse toob kaasa vajaduse teha muudatused ka riigilõivuseaduses.

Eelnõuga täpsustatakse ja laiendatakse ka nime muutmise aluseid. Seni nimeseadusega reguleerimata valdkonnas saavad kohtud õiguse põlvnemisasja lahendamisel anda lapsele uus perekonnanimi.

Ühtlasi saavad Eestis elavad isikud õiguse võtta endale soovi korral eestipärase perekonnanime, mida seni on menetletud sätte alusel: «nime muutmine muul mõjuval põhjusel».

Perekonnaseisutoimingute seaduse jõustumisel luuakse nn perekonnaseisutoimingute elektrooniline süsteem. Nii hakkab sünni ja surma registreerimine, abielu sõlmimine ja lahutamine, nime muutmine rahvastikuregistris toimuma elektroonilise kandena. Uue regulatsiooniga viiakse kooskõlla ka nimeseadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles