Inimõiguste keskus soovib samasoolistele ka kiriklikke abielusid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastupidiselt kirikute nõukogu arvamusele leiab inimõiguste keskus, et justiitsminister Kristen Michali plaan samasooliste kooselu seadustada on vägagi teretulnud ning teeb ettepaneku, et selliseid kooselusid võiks ka kiriklikult registreerida.

«Leiame jätkuvalt, et abielu institutsiooni muutmine sooneutraalseks on tõhusaim ja sobivaim vahend tagada samasooliste paaride võrdne kohtlemine võrreldes erisooliste paaridega,» kirjutas justiitsministrile inimõiguste keskuse juht Kari Käsper, vahendab ERR Uudised.

Keskus leiab, et igasugused erisused võrreldes abieluga peaksid olema objektiivselt põhjendatud ning põhjendamatu erinev kohtlemine oleks tõenäoliselt vastuolus nii põhiseaduse kui Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste konventsiooniga.

«Ka vaimulikul võiks registreeritud kooselu sõlmida lubada juhul, kui see ei ole vastuolus usuorganisatsiooni või tema isiklike usuliste tõekspidamistega,» leiab inimõiguste keskus.

Keskus toetab ka seadusetõlgendust, mis tunnistaks paari ühiseks lapseks ka kunstliku viljastamise teel samasoolistele vanematele sündinud last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles