Inimgeograafid: kui palju töötavad eestlased Soomes?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased Soomes.
Eestlased Soomes. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Tartu Ülikooli inimgeograafia professor Rein Ahas ja teadur Siiri Silm näitavad mobiilpositsioneerimise andmete põhjal, et masu mõjuna on Soomes töötajate hulgas rohkem Eesti väikelinnade ja maapiirkondade elanikke, Tallinna ja Tartu elanikel on rohkem võimalusi kodu lähedal tööd leida.

Soome on eestlastele turvaline valik parema töö ja tasu leidmiseks. Töötatakse ametlikult ja mitteametlikult, alaliselt ja hooajatöödel, kõrgelt kvalifitseeritud arstina ja juhutöölisena. Soomes töölkäijate hulga hindamiseks on tehtud mitu uuringut, kuid täpset arvu on keeruline öelda. Tartu Ülikooli geograafia osakond uuris inimeste liikumist Eesti ja Soome vahel mobiiltelefonide rändlusinfo alusel. Töö koostati Interreg IVA projekti «Helsinki-Tallinn Transport & Planning Scenarios» raames. Mobiilistatistika annab teise võimaluse hinnata kahe riigi vahel liikujate hulka, geograafiat ja ajastust. Uuringus kasutati EMT rändlusteenuse anonüümset andmestikku telefonide kasutusest Eestis ja Soomes. Kõik näitajad on üldistatud kogu Eesti elanikkonnale, kasutades küsitlusuuringute, turismistatistika ja Eesti sideameti andmeid. See tähendab, et töös esitatud arvud ei näita ühe mobiilioperaatori klientide liikumisi, vaid peaks ligilähedaselt näitama kogu tegelikku liikumist Eesti ja Soome vahel. Andmed on anonüümsed, operaatorid edastavad teadlastele üldistatud andmed, mis ei võimalda tuvastada telefoninumbreid või üksikisikuid. Elukoha üldistustäpsus on kohalik omavalitsus.

Mobiilpositsioneerimise andmed näitavad, et Soomet külastas aastatel 2009–2011 keskmiselt aastas 328 000 Eestis elavat inimest, kes tegid 1,4 miljonit reisi ja veetsid Soomes 6,1 miljonit külastuspäeva. Seega tuleb iga Soome-reisi teinud Eesti inimese kohta aastas keskmiselt 4,2 reisi ja 18,6 külastuspäeva. Suhteliselt suur külastuskordade ja külastuspäevade hulk ühe külastaja kohta kinnitab, et Eestist Soome liikujate hulgas on suur osatähtsus seal töötavatel või muul põhjusel regulaarselt reisivatel inimestel. Soomest Eestisse liikuvate inimeste puhul on aastas keskmiselt ühe külastaja kohta vaid 1,6 reisi ja 3,8 külastuspäeva. Anonüümset mobiiltelefonide andmestikku uurides ei saa me teada nende külastuste põhjust ega reisijate motiive, aga külastuste statistikuid segmenteerides saab kahe riigi vahelistest liikumistest teada nii mõndagi huvitavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles