Riigikohus tunnistas relvaseaduse osalt põhiseadusvastaseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium tunnistas neljapäeval relvaseaduse ühe sätte põhiseadusega vastuolus olevaks ning kehtetuks.


Riigikohus tunnistas relvaseaduse kehtetuks osas, milles see ei võimaldanud prefektuurile kaalutlusõigust relvaloa kehtivuse peatamise otsustamisel.

Nii sätestas relvaseadus kehtetuks tunnistatud osas, et relvaloa kehtivus peatatakse, kui loa omaja on kriminaalmenetlusest tulenevatel asjaoludel kahtlustatav või süüdistatav.

Relvaseaduse põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse riigikohtus algatas Tallinna halduskohus seoses niinimetatud maadevahetuse kriminaalasjas kahtluse all olnud ärimees Andres Sarri kaebusega.

Nii oli Talleksi kontserni suuromanik ja juht Andres Sarri 2007. aasta 11. oktoobril saanud kaitsepolitseilt kahtlustuse altkäemaksu lubamises ja andmises, mistõttu Põhja prefektuur peatas tema relvalubade kehtivuse ning võttis tema relvad ja laskemoona hoiule.

Mullu 14. märtsil lõpetas riigiprokurör Sarri vastu algatatud kriminaalmenetluse ning mõni nädal hiljem taastas prefektuur ka tema relvalubade kehtivuse.

Vaatamata sellele leidis Sarri, et tema lubade kehtivuse peatamine oli õigusvastane ning mullu 11. novembril jõudis tema kaebuse alusel sellisele järeldusele ka Tallinna halduskohus.

Samas pidas halduskohus vajalikuks saada oma seisukohale kinnituse ka riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumilt.

Põhja prefektuur on väljastanud Sarrile 18 relvaluba ja neli relvasoetamisluba, mille alusel on tal õigus omada ja kanda 10 vintpüssi, viit sileraudset püssi, kahte revolvrit ja ühte püstolit.

Äralangenud kahtlustuse kohaselt lubas AS-i Saksa Auto nõukogu liige ja AS-i Eesti Talleks juhatuse liige Andres Sarri altkäemaksu toonasele keskkonnaministrile Villu Reiljanile, et too tagaks positiivse tulemuse tema looduskaitseliste piirangutega maatükkide vahetamisel riigile kuuluvate maatükkide vastu.

Praegu on Tartu halduskohtu menetluses pistisenõudmises süüdistatava ja altkäemaksu võtmises kahtlustatava rahvaliitlasest riigikogulase Villu Reiljani kaebus tema relvalubade kehtivuse peatamise kohta.

Halduskohus peatas jaanuari lõpus Reiljani kaebuses menetluse kuni riigikohus langetab otsuse Sarri relvalubade kehtivuse asjas.

Kuna Reiljan on praegu Harju maakohtu menetluses olevas kriminaalasjas süüdistatav ning maadevahetuse kriminaalasjas kahtlustatav, siis peatas politsei tema relvalubade kehtivuse.

Seetõttu pidi Reiljan eelmise aasta lõpus viima ka oma neli jahipüssi ja ühe püstoli Jõgeva relvainspektori juurde hoiule.

Reiljan loobus ajutiselt vintpüssidest Merkel-2001-E, Mossin ja Sauer-202-Classic, kaheraudsest sileraudsest püssist IŽ-27-E ning püstolist CZ-92.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles